Aanleiding

Goede voorouders

In zijn veelgeprezen boek De Goede Voorouder breekt de Australische schrijver Roman Krznaric een lans voor de lange termijn. Wij mensen hebben het vermogen op de lange termijn te denken en te handelen. Tegelijkertijd worden we vooral in beslag genomen door beslissingen op de korte termijn. We moeten terug naar een denken in lange lijnen.

Beslissingen van nu hebben vergaande consequenties voor de generaties na ons. De vraag die Krznaric stelt is, welke voorouder wij willen zijn, wat wij willen nalaten voor de generaties na ons. Nadenken over de toekomst betekent minstens honderd jaar vooruitdenken.

Dat mag ons vreemd voorkomen. Toch zal Ir. D.F. Wouda hebben gedacht dat zijn gemaal een eeuw na opening nog steeds een belangrijke bijdrage zou leveren aan de waterhuishouding in het gebied dat nu De Fryske Marren heet.

Een visie helpt om de focus te leggen op de lange termijn. Dat is nodig. Tal van beslissingen die nu worden genomen, hebben consequenties voor de lange termijn. Woonwijken, natuurgebieden of industrieparken die nu worden gerealiseerd, zijn er waarschijnlijk over honderd jaar nog steeds.

Aanleiding

Op 1 januari 2013 zijn de gemeenten Gaasterlân-Sleat, Skarsterlân en Lemsterland ambtelijk gefuseerd tot gemeente De Friese Meren. De bestuurlijke fusie was per 1 januari 2014 en sindsdien heten we De Fryske Marren.

De visie schetste een wenkend perspectief voor de aard, uitstraling en ambities van onze gemeente en stelde een kader voor onze nieuwe ambtelijke organisatie. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en hebben we al veel gedaan en bereikt. Het is tijd onze visie, ons gezamenlijke beeld van de toekomst, te actualiseren.

Een duidelijke visie motiveert, geeft focus, verbindt mensen die er mee werken en geeft richting aan wat voor soort gemeente De Fryske Marren wil zijn. Dit vergemakkelijkt het gezamenlijk werken aan een gemeenschappelijk doel. Daarnaast is het belangrijk dat de organisatiedoelen goed blijven aansluiten op de gemeentelijke doelen.

Het is om die reden goed dat De Fryske Marren de vraag stelt hoe de toekomst er uit kan zien en daarop een nieuwe visie formuleert. Deze visie brengt in kaart met welke trends, transities en ontwikkelingen we als gemeente rekening moeten houden en welke veranderingen optreden in behoefte, wensen en gedragingen van onze inwoners. Tenslotte geeft de visie zicht op de lange termijn en de daarvoor uitgesproken ambities.

Bestaande visie

Ter voorbereiding op de fusie van Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân is een visiedocument opgesteld, tot op heden dé visie van De Fryske Marren. De visie is samengesteld aan de hand van de kleuren blauw (zakelijkheid, krachtig, fris, water, lucht en ruimte) en groen (landelijk, nieuw en gastvrij).

De Visie De Friese Meren is opgesteld voor drie doelgroepen: inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven en stelt kaders voor de gemeentelijke organisatie. Deze kaders zijn ingekleurd vanuit vier perspectieven: ruimte, economie, maatschappij en bestuur en organisatie.

Kernkwaliteiten op het gebied van ruimte zijn platteland, open karakter, verscheidenheid in landschappen en strategische ligging. Economische speerpunten zijn agrarische sector, verscheidenheid aan MKB en ZZP en toeristische sector; met het gunstige woonklimaat als ondersteunende factor en duurzaamheid als uitgangspunt. Het hoofdstuk maatschappij omvat karakteristieken als menselijke maat, sociale verbondenheid, verenigingsleven en veilige leefomgeving, samengevat als plattelandscultuur met de Friese taal hoog in het vaandel.

Voor het realiseren van de ambities voorziet de visie in een krachtig bestuur, met sterke communicatieve vaardigheden, een goede samenwerking met de buurgemeenten en professionele, betrouwbare, toegankelijke en moderne dienstverlening. In de achter ons liggende jaren is deze visie uitgewerkt in beleid en uitvoering voor deelterreinen.

Toekomstvisie