Vragen en antwoorden over het inwonerspanel

Over het inwonerspanel

Wat is een inwonerspanel?

Een inwonerspanel (ook vaak burgerpanel genoemd) is een groep inwoners waaraan regelmatig vragen worden gesteld over onderwerpen en thema's die spelen binnen de gemeente. Met hulp van een inwonerspanel kunnen we in een vroeg stadium meningen peilen en kennis verzamelen. Met deze inzichten kunnen we het beleid van de gemeente afstemmen op de wensen en behoeften van onze inwoners.

Waarom start de gemeente met een inwonerspanel?

We willen de mening en ideeën van inwoners in een vroeg stadium peilen, om:

• de betrokkenheid van inwoners bij gemeentelijk beleid te verhogen;
  • meer transparantie te realiseren van de totstandkoming van gemeentelijk beleid;
  • inzicht te krijgen in de waardering die inwoners hebben voor onze dienstverlening in brede zin en in mogelijke verbeterpunten.

Met deze inzichten kunnen we problemen gerichter aanpakken en beleid beter vormgeven, met als uiteindelijke doel een hogere kwaliteit te leveren.

Hoe groot is het inwonerspanel?

Het plan is om het panel van De Fryske Marren uit 1200-1600 inwoners te laten bestaan. De Fryske Marren heeft 51.000 inwoners. We zorgen ervoor dat het panel zoveel mogelijk een afspiegeling van de bevolking vormt, zodat we ook uitspraken kunnen doen naar kernen, leeftijd, geslacht, etc.

Wie voert de onderzoeken uit?

Onderzoeksbureau DUO Market Research voert de onderzoeken voor ons uit. Gemeente De Fryske Marren is opdrachtgever.

Waarom is gekozen voor een online inwonerspanel?

Met een online panel kan op elk moment, relatief goedkoop en op een betrouwbare manier de mening van een grote groep inwoners worden gepeild. DUO Market Research heeft hier goede ervaringen mee.

Welke gemeenten hebben nog meer een inwonerspanel (of burgerpanel)?

Er zijn ongeveer 150 gemeenten in Nederland met een inwonerspanel/burgerpanel. In Friesland zijn dat onder meer Leeuwarden en Harlingen.

Deelname en selectie

Wie kan meedoen aan het inwonerspanel?

Iedereen die in gemeente De Fryske Marren woont, 16 jaar of ouder is en beschikt over een emailadres, kan zich aanmelden voor het inwonerspanel. Deelname is gratis en je kunt je op ieder gewenst moment weer afmelden. U heeft een computer met toegang tot internet nodig en een eigen e-mailadres. De vragenlijsten worden per e-mail verstuurd en kunnen online worden ingevuld. We verwelkomen u graag als lid! Aanmelden kan door een mailbericht te sturen naar inwonerspaneldefryskemarren@duomarketresearch.nl.

Hoe is de selectie van inwoners gemaakt?

Het is een aselecte (= willekeurige of ‘toevallige’) steekproef onder de inwoners van De Fryske Marren van 16 jaar en ouder. Er zijn 10.000 adressen van inwoners geselecteerd. Via deze a- selecte steekproef streven we naar een samenstelling van het panel waarbij er een goede verdeling is vanuit de diverse kernen (dorpen/stad), leeftijd, geslacht (representativiteit).

Vanaf welke leeftijd kunnen inwoners meedoen?

De minimum leeftijd voor deelname aan het inwonerspanel is 16 jaar, er is geen maximale leeftijd.

Is deelname anoniem?

Deelname is 100% anoniem. Meldt u zich aan voor het inwonerspanel, dan vragen we u om een aantal vragen in te vullen, waarvan de antwoorden van belang zijn voor de verwerking van de enquêtes. Toch is deelname aan het panel persoonlijk en volstrekt anoniem. Naam, adresgegevens en e-mailadres worden namelijk nooit gekoppeld aan de antwoorden die worden gegeven tijdens de onderzoeken.

Onderwerpen en vragen

Waar gaan de vragen over?

Over actuele onderwerpen die spelen in De Fryske Marren. Dit kunnen onderwerpen zijn waarop  beleid ontwikkeld wordt, of juist waarover evaluatie nodig is. Denk aan onderwerpen zoals het contact tussen inwoner en gemeente, kwaliteit van de dienstverlening, afvalinzameling of plannen in de leefomgeving.

Wie bedenkt de vragen?

De vragenlijst wordt zorgvuldig voorbereid door beleidsmedewerkers van de gemeente in samenwerking met DUO Market Research. Het gaat om onderwerpen die spelen in de gemeente. Zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad kan onderwerpen aandragen.

Hoe lang duurt het invullen van een vragenlijst?

Dit varieert van 2 minuten tot maximaal 15 minuten per vragenlijst.

Hoe vaak komt er een vragenlijst?

Ongeveer 4 keer per jaar. Deelname aan de onderzoeken is volledig vrijwillig. U hoeft dus niet elke vragenlijst in te vullen.

Resultaten onderzoek

Waar vind ik de resultaten van een onderzoek?

Leden van het inwonerspanel ontvangen de resultaten via mail. Ook vindt u de resultaten van de onderzoeken later terug op de website van de gemeente. Dit is voor iedereen inzichtelijk.

Wat wordt er met de resultaten van een onderzoek gedaan?

De resultaten worden bekend gemaakt aan de gemeente en aan de leden van het inwonerspanel. De gemeente zal de resultaten gebruiken als input/advies voor beleidsontwikkeling, beleidsevaluatie, het gericht aanpakken van problemen of het verbeteren van haar dienstverlening. Het gaat bij een onderzoek om het peilen van meningen: de onderzoeksresultaten vormen een advies/input voor beleid maar geven geen garantie voor een bepaalde beleidskeuze.

Aanmelden en vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Stuur een e-mailbericht naar: inwonerspaneldefryskemarren@duomarketresearch.nl.

U ontvangt dan een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen in het systeem van DUO Market Research.

Ik heb geen e-mailadres en geen toegang tot internet, wat nu?

Wat dan mogelijk is:

• gebruik maken van internet bij vrienden of familie;
  • gebruik maken van internet in de bibliotheek of een andere openbare instelling waar internet is.

Bij beide opties moet er wel een email-account aangemaakt worden.

Heeft u vragen over inloggen en aanmelden?

Bel dan met Aart van Grootheest van DUO Market Research, telefoon 030 - 263 10 85 of e-mail: inwonerspaneldefryskemarren@duomarketresearch.nl.

Heeft u nog andere vragen?

Neem dan contact met ons op.