Aanpassen lukt (17-04-2020)

Afbeelding van een wapperende Friese vlag

Woensdagavond, zeven uur. Ik ging de deur uit en zag dat bij verschillende huizen de vlag nog was uitgestoken. En ik hoorde om mij heen de klokken luiden. In de auto luisterde ik naar de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Tien minuten later, in het gemeentehuis, bereidde ik me samen met de mensen van de raadsgriffie voor op de digitale raadsvergadering.

Opnieuw bijzondere momenten. De vlaggen wapperden omdat we op 15 april stil staan bij de het einde van de Tweede Wereldoorlog in Fryslân. Dat zou in Leeuwarden groots gevierd worden. Zelfs een aantal oorlogsveteranen uit Canada zou aanwezig zijn. Het kon helaas niet door gaan. Maar gelukkig gaven veel mensen gehoor aan de oproep om de vlag uit te steken. Een teken van bevrijding. En samen met de klokken, die opnieuw werden geluid als teken van hoop, maakte het indruk op mij. De premier sprak ons toe en riep ons op om de regels te blijven uitvoeren. Anderhalve meter blijft de norm. We weten niet hoe lang het nog zo zal zijn.

En daarom ook, voor de tweede keer, een digitale raadsvergadering. Nu zonder storing in de internetuitzending, zodat we de vergadering goed konden afronden. Het blijkt al een beetje te wennen voor iedereen. Alle 31 raadsleden zitten thuis en samen met de griffier mag ik vanuit het gemeentehuis proberen de zaak in goede banen te leiden. Er komt heel wat techniek en oefening bij kijken om op een goede manier digitaal te kunnen vergaderen. Maar het lukte prima. Dat moest ook wel, want er stonden verschillende onderwerpen op de agenda die om een besluit vragen. Niet alleen omdat we dat in het gemeentehuis hebben bedacht. Vooral omdat inwoners en organisaties een besluit nodig hebben om verder te kunnen met plannen waar ze soms al heel lang mee bezig zijn. De woningbouwcorporatie in Lemmer kan nu verder met de nieuwbouw van woningen in het centrum, een camping in Oudemirdum mag uitbreiden en ook de verbouw van de voormalige Gereformeerde Kerk in Lemmer tot appartementen en een ruimte voor allerlei activiteiten is nu weer een stap verder. Allemaal projecten die al lang op stapel staan en niet de dupe mogen worden van het feit dat de gemeenteraad niet fysiek bijeen kan komen. In de gemeentepolitiek passen we ons dus aan aan de huidige omstandigheden.

In andere sectoren gebeurt dat ook. Samen met de commissaris van de Koning was ik op werkbezoek bij het basisonderwijs en de kinderopvang. De conclusie was dat er in enkele weken een enorme omschakeling is geweest. Voor het onderwijzend personeel is het heel hard werken, maar digitaal lesgeven blijkt prima mogelijk. We hebben er een paar mooie voorbeelden van gezien. En de samenwerking met de kinderopvang bij de opvang van de kinderen die ouders hebben met een vitaal beroep loopt ook uitstekend. Onderwijs en kinderopvang mogen trots zijn op wat ze in vier weken hebben bereikt. Dat laatste geldt overigens voor veel meer mensen en organisaties. Overal zijn mensen met grote inzet bezig om onze samenleving zo goed en kwaad als het kan door te laten functioneren.

En overal houdt het overgrote deel van ons zich aan de regels die nodig zin om het coronavirus terug te dringen. We snappen dat het nog steeds nodig is. Volgende week zal premier Rutte vertellen hoe het verder gaat. Een paar dagen later, op maandag 27 april, kan ook de vlag weer uit. Woningsdag in plaats van Koningsdag. Het zou mooi zijn wanneer alle muzikanten in onze gemeente, en dat zijn er heel veel, mee zouden doen aan de oproep van het Concertgebouworkest om die dag om 10.00 uur vanuit het raam of in de tuin het Wilhelmus te spelen. Via #Wilhelmus2020 is de bladmuziek te vinden. Meezingen mag natuurlijk ook!

Weblog burgemeester Fred Veenstra.