Alleen maar feest? (19-04-2019)

Dit item is verlopen op 19-04-2020.
Skutsjes

De opening van de Koningsspelen in Lemmer door Koning Willem-Alexander was een prachtig feest. Voor de ruim 400 leerlingen van de school, voor Lemmer en eigenlijk voor de hele gemeente. Want het gebeurt niet zo vaak dat ons staatshoofd een bezoek aan onze gemeente brengt. Directeur Sietske de Jong en haar team, de medewerkers van de Koningsspelen en van de gemeente hebben er voor gezorgd dat alles volgens het draaiboek verliep. Iedereen kon volop genieten van de aanwezigheid van de Koning. En hijzelf niet het minst, gelet op de vele informele gesprekjes die de majesteit met leerlingen en mensen van de school en de organisatie voerde. Het was koud, maar hartverwarmend. We kunnen er met een goed gevoel op terugkijken.

Diezelfde kwalificatie; koud, maar prachtig, was op meer evenementen van toepassing. De opening van het skûtsjeseizoen in Langweer zal zelden met temperaturen rond het vriespunt zijn begonnen. Desondanks lag de haven vol, werden er mooie wedstrijden gehouden en was er een gezellige drukte in het dorp. En dan Bregepop. In twee dagen meer dan elfduizend bezoekers. En ook daar ondanks de temperatuur nauwelijks een wanklank. Beroemde bands stonden op het podium, maar de startende bandjes van it Toanhûs werden niet vergeten. Mooi dat die zo ook een kans krijgen podiumervaring op te doen. Bregepop is mogelijk met de inzet van meer dan tweehonderd vrijwilligers. Een enorme organisatie, maar het toont weer de kracht van de lokale gemeenschap waar we trots op mogen zijn. Ik ben het in ieder geval wel.

Bij het volgende feestje was het al een stuk warmer. Afgelopen maandag was de officiële opening van de nieuwe fabriek van Jacobs Douwe Egberts. Er is fors geïnvesteerd. En hoewel er minder mensen werken dan twee jaar geleden is de werkgelegenheid voor de enkele honderden mensen die er nu hun brood verdienen een stuk zekerder dan voor deze investering. Ook op dit bedrijf mogen we in onze gemeente en provincie trots zijn.

Natuurlijk loop ik niet iedere dag van feest naar feest. Er moet ook gewoon gewerkt worden. In het gemeentehuis, maar ook in Den Haag kwamen er weer heel veel onderwerpen langs. Van cultuurnota tot hennepkwekerijen. Van verkeershandhaving tot jeugdzorg. Van Paasvuren tot radicalisering. En daarnaast is het weer voorjaar. Dat betekent dat er vele huwelijksjubilea worden gevierd. Deze week waren het er twee. Het blijft bijzonder om bij echtparen op bezoek te gaan die zestig jaar of langer getrouwd zijn. Ieder echtpaar heeft een eigen geschiedenis, een eigen verhaal dat een onderdeel is van het grote verhaal van onze gemeente. Het luisteren naar die verhalen kleurt mijn eigen beeld van de gemeente. De komende weken zijn er weer veel van deze jubilea. Toch weer feestjes dus.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.