Alweer verkiezingen! (17-05-2019)

Dit item is verlopen op 17-05-2020.

Volgende week is het weer zover. Alweer verkiezingen. Op donderdag 23 mei kunnen we naar de stembus  voor het Europees Parlement. Die verkiezingen leven nog niet echt. De aanplakborden komen deze keer niet vol. Europa is blijkbaar niet heel interessant. Een behoorlijke groep mensen moet zelfs niets van Europa hebben. En toch is Europa heel belangrijk en speelt het een grote rol in ons dagelijks leven. In onze gemeente hebben we zelfs een wethouder die de portefeuille “Europa” heeft. Er is ook een Fries wethoudersoverleg waarin wordt gesproken over actuele ontwikkelingen in Europa die voor gemeenten van belang zijn.

De wereld om ons heen wordt steeds kleiner. We laten ons niet door landsgrenzen weerhouden om een weekendje naar Barcelona of Praag te gaan. Al jaren zijn we gewend dat onze diploma’s ook in andere landen geldig zijn en dat we in een ander Europees land kunnen gaan werken. Bedrijven zijn soms voor een groot deel afhankelijk van de export naar andere Europese landen. Veel overheden en bedrijven maken gebruik van allerlei subsidiemogelijkheden die in Brussel beschikbaar zijn. Al die zaken moeten wel netjes worden geregeld. De besluiten van de Europese Commissie moeten daarom worden gecontroleerd. Dat moet op een democratische manier worden georganiseerd. Vandaar hebben we ook een Europees Parlement dat via verkiezingen wordt samengesteld. Zoals ons gemeentebestuur slechts kan functioneren als er een democratisch gekozen gemeenteraad is, en onze regering alleen goed werkt met een gekozen parlement, zo is het ook in Brussel en Straatsburg. Dat dat misschien verder van ons af staat dan Joure of Den Haag, en dat we ons soms verbazen over het reizende Europese vergadercircus, dat wil nog niet zeggen dat we zonder dat  Europese Parlement kunnen.

Na de Tweede Wereldoorlog is de Europese Gemeenschap heel voorzichtig ontstaan. Inmiddels is het uitgegroeid tot een Unie waar ook landen deel van uitmaken die nog niet zo lang zelf een democratie zijn. Het zou daarom niet eerlijk zijn om de manier waarop Europa functioneert volledig te beoordelen aan de hand van de staat van onze eigen democratie (en daar is ook nog wel eens iets op aan te merken). Hoewel de Britse regering nog steeds krampachtig probeert uit het Europese systeem te stappen, denk ik dat we na een jaar of 70 kunnen zeggen dat de Europese samenwerking ons meer voorspoed en vrede heeft gebracht dan we zonder die samenwerking zouden hebben.

Ik hoop daarom dat al die vrijwilligers die donderdag weer de stembureaus bemensen het heel druk krijgen. Zij hebben dan een plezierige dag. En Europa verdient onze stem.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.