Corona, ook in De Fryske Marren (13-03-2020)

Afbeelding Fred Veenstra

Wat kan er in een week veel veranderen. Nog geen coronagevallen in Fryslân schreef ik vorige week. Inmiddels is de situatie helemaal veranderd. De afgelopen dagen stonden volledig in het teken van het virus. Ook in het Noorden van het land zijn er nu mensen die ziek geworden zijn. In onze gemeente zijn het er, nu ik dit schrijf, al drie. Mensen die nu met hun gezin in thuisisolatie zitten of, zoals een meneer in Balk, in het ziekenhuis liggen. Uit de informatie die ik van de GGD krijg, of uit een gesprek met de patiënt zelf, leid ik af dat er gelukkig geen sprake is van heel ernstige situaties. Maar toch. We moeten ons voorbereiden op meer ziektegevallen.

Voor de mensen van de GGD, die in Fryslân onderdeel uitmaakt van de Veiligheidsregio, moeten we veel waardering hebben. Uit eigen ervaring merk ik dat ze ontzettend hard werken. Testen van de mogelijke patiënten, contacten met huisartsen, het beantwoorden van allerlei vragen van inwoners en ook het adviseren van gemeentebesturen over wat ons nu te doen staat. En samen met de ziekenhuizen zorgen ze er voor dat patiënten de best mogelijke zorg krijgen.

Alle Friese burgemeesters vormen samen het bestuur van de Veiligheidsregio. Woensdagmiddag besloten we om de formele overleg en besluitvormingsstructuur die we hebben voor bijzondere situaties nu ook voor de bestrijding van het Coronavirus toe te passen. Dan weet iedere bestuurder en medewerker wat zijn exacte rol is en kunnen besluiten vlotter worden genomen.

Met de beslissingen van het kabinet op donderdagmiddag is er nu ook een landelijk kader dat voor iedereen meer duidelijkheid biedt. We zullen de komende weken immers nog wel in deze situatie blijven zitten. Met alle maatregelen doen we ons uiterste best doen om te zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen het virus krijgen. Het is goed om te zien dat heel veel organisaties hun verantwoordelijkheid nemen en activiteiten afblazen, ook als er minder dan 100 mensen worden verwacht. Ook onze gemeente laat de komende weken mensen zoveel mogelijk thuis werken. Vergaderingen gaan niet door. We proberen zoveel mogelijk zaken telefonisch of bijvoorbeeld via skype af te handelen.

De websites van onze gemeente, de GGD en het RIVM geven antwoorden op bijna alle vragen over het coronavirus. Wanneer we ons met zijn allen houden aan alle adviezen die we nu hebben moet het mogelijk zijn er op een goede manier mee om te gaan en deze bijzondere periode zo kort mogelijk te laten duren.