De laatste van 2019 (20-12-2019)

Kerstbal in boom  afbeelding

Ik mocht deze week twee keer bij een cultureel evenement zijn. Maandagavond was er in de Sint-Mattheüskerk in Joure een uitvoering van een deel van het Weihnachtsoratorium van Bach. In prachtige muziek komen de geboorte van Jezus en de engelen en herders voorbij. Een bekend verhaal dat je helemaal in kerstsfeer brengt. Maar de uitvoerenden, onder leiding van Jan Vermaning hadden besloten om ook een nieuwe compositie uit te voeren.

Het stuk heet Reminiscent en is vorig geschreven door Egon Kracht. Het lijkt op een moderne variant (met veel jazz) van stuk van Bach, maar vertelt een ander verhaal. Een eigentijds verhaal over een vrouw die met haar dochtertje vlucht voor oorlog en geweld. Een verhaal over de zorgen die ouders hebben bij de opvoeding van hun kind. Over de muren die mensen bouwen waardoor ze uit elkaar drijven. Maar ook over de “simpele” gedachte van een kind dat zegt: als een muur ons bestaan bedreigt moeten we de muur toch weghalen?

Donderdagavond was ik in Leeuwarden bij Karlsson fan it dak, de familievoorstelling van Tryater die de komende weken wordt uitgevoerd. Het mooie verhaal van Astrid Lindgren krijgt op het toneel een prachtige vertolking. Een optimistisch verhaal in kerstsfeer met de boodschap dat je mag zijn wie je bent.

Deze week mocht ik ook weer een naturalisatieceremonie leiden. Volwassenen en kinderen kregen de Nederlandse nationaliteit. Vaak zijn ze gevlucht uit oorlogsgebieden en kunnen in onze gemeente een veilig bestaan opbouwen. Wat mij bij zo’n ceremonie altijd weer opvalt is hoe snel de kinderen opgaan in onze samenleving. Voor hen zijn er geen muren die hun ontwikkeling in de weg staan. Ze mogen zijn wie ze zijn en vinden zo hun plek op de basisschool en alle vormen van vervolgonderwijs. Het optimisme in de praktijk.

Dit is de laatste weblog van 2019. Er is dit jaar heel veel gebeurd. Er is genoeg om op terug te kijken en op te reflecteren. Wat ging er goed en wat kon beter? Maar dat gebeurt de komende weken wel in jaaroverzichten en daarna in nieuwjaarstoespraken. Voor nu wens ik iedereen goede kerstdagen en een mooie, en in alle opzichten veilige, jaarwisseling. Op 7 januari is de nieuwjaarsreceptie van De Fryske Marren vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis in Joure. Ik hoop u daar te mogen ontmoeten!