Een paar bijzondere dagen (03-06-2019)

Afbeelding vogelhuisje Drolshagen

Meestal verschijnt mijn blog op vrijdag. Deze keer een uitzondering op die gewoonte. Want vandaag kan ik terugkijken op het afgelopen weekend. Een weekend waarin we een grote groep gasten uit onze partnergemeente uit Duitsland mochten verwelkomen. Samen met de delegatie uit Drolshagen hebben we aandacht besteed aan de 50-jarige vriendschapsband die er is tussen Drolshagen en De Fryske Marren. In 1969 ontstond de relatie tussen de beide gemeentebesturen, bij ons toen nog Haskerland. Al sinds 1963 reisden sportverenigingen op en neer voor toernooien, maar in 1969 sloten ook de beide gemeentebesturen een vriendschapsverdrag.

In die tijd was dat denk ik nog bijzonder. Een mooi voorbeeld van Europese samenwerking, relatief kort na de Tweede Wereldoorlog en midden in de Koude Oorlog. Hoewel de onderlinge uitwisselingen ook wel eens op een zachter pitje hebben gestaan, is er de laatste jaren weer sprake van veel contacten. Zwemmers, basketballers, schakers, maar ook muziekverenigingen en anderen organiseren uitwisselingen. Want het is mooi om ook over de landsgrenzen heen letterlijk je kunsten te vertonen of je krachten te meten. Zelfs huwelijken zijn er ontstaan vanuit de stedenband.

Dit weekend vierden we in onze gemeente dus het 50-jarig jubileum. En omdat onze gemeente er inmiddels heel anders uitziet dan in 1969 gaf dit ons een mooie gelegenheid om de gasten met alle facetten van De Fryske Marren kennis te laten maken. Dat werd ons ook nog eens gemakkelijk gemaakt omdat er bij ons in het Hemelvaartsweekend altijd al bijzondere evenementen zijn. Op vrijdagmiddag reden we mee met het “rondje Gaasterland”, de jaarlijkse openingsrit van de Elfstedenoldtimerrally. Met 150 prachtige auto’s genieten van het landschap in één van de mooiste stukjes Nederland. Vrijdagavond kon een volle kerk in Sloten genieten van een optreden van twee vrouwenkoren. De Sleattemer Kaaien kregen gezelschap plan Cantare Iseringhausen, een koor uit de gemeente Drolshagen. Een afwisselende en zeer muzikale avond, afgesloten met het gezamenlijk zingen van Beethovens Ode an die Freude, het Europees Volkslied. Tijdens deze avond kregen van de collega’s uit Drolshagen een cadeau aangeboden: een appelboom en een prachtig vogelhuis, dat, als de boom wordt groter is, aan de boom kan worden opgehangen.

Het bezoek aan Lemmer Ahoy was helemaal bijzonder voor onze gasten. Op het strand van Lemmer maar ook vanaf het water kon men genieten van de skûtsjes. In Echten en Oosterzee bezochten we enkele onderdelen van Kunst en Meer, de kunstroute rond het Tsjûkemar. Het viel me op dat we daar niet de enige bezoekers waren, de kunstroute was ook dit jaar een groot succes. In Joure is natuurlijk een bezoek aan het Drolshagenplein gebracht, en aan de bierbrouwerij die sinds enige tijd in het centrum van start is gegaan. Het festival InsideOut kreeg tot laat in de avond nog bezoek van de Duitse gasten. Door de medewerking van veel verenigingen is het bezoek een groot succes geworden. Dank daarvoor!

Zondagmorgen hebben we de gasten weer uitgezwaaid. In september brengen we een tegenbezoek aan Drolshagen.