Feest bij de brandweer (01-12-2017)

Afbeelding burgemeester Fred Veenstra

Het bijzondere van de brandweer is dat het werk vooral door vrijwilligers wordt gedaan. Vrijwilligers die dag en nacht klaar staan voor uw en mijn veiligheid. Ze zijn een onmisbare schakel in de veiligheidsketen in ons land. De brandweermannen- en vrouwen rukken niet alleen uit bij brand en ongevallen, maar ze moeten er ook veel voor oefenen en ze volgen allerlei cursussen om bij de tijd te blijven. En ik merk dat heel veel vrijwilligers daarnaast ook nog bereid zijn om allerlei extra taken en klussen op zich te nemen.

Op dit moment zijn vrijwilligers op pad door de provincie om de bewoners van woningen die bij brand langer dan gemiddeld op de brandweer moeten wachten voor te lichten over brandpreventie. Wat kunnen mensen zelf doen om brand te voorkomen? Daarover geven ze nuttige adviezen.

En deze week mocht ik samen met Wim Kleinhuis, onze provinciale brandweercommandant, de voorlichtingscontainer van brandweer Fryslân in gebruik nemen. Dat gebeurde in Terherne, bij het Kameleondorp. Waarom daar? Omdat er in die container een heel mooi, op de Kameleonboeken gebaseerd, spel is gemaakt waarbij de deelnemers spelenderwijs iets te weten komen over wat je kunt doen om brand te voorkomen. Je waant je even Hielke, Sietse of Gerben die proberen een brand in Lenten te bestrijden. De komende jaren zal de container bij allerlei evenementen en festivals en in de centra van dorpen en steden te zien zijn. Regelmatig samen met de voorlichtingstruck van de politie, een mooie combinatie. Het idee voor de container is door brandweermensen zelf  bedacht en voor een groot deel ook door hen uitgevoerd. Naast het gewone werk, tussen de bedrijven door. Daar mogen ze terecht trots op zijn. Reden genoeg om van de onthulling een feestje te maken.

En reden voor een feestje was er de afgelopen weekenden ook bij verschillende brandweerposten in onze gemeente. Het is weer de tijd van de jaarlijkse brandweeravonden. Eén keer per jaar komen de vrijwilligers en hun partners bij elkaar voor een feestavond. Het is dan niet alleen echt feest, maar die avond is ook het moment om een groep vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Degenen die hard studeren beloond zagen met een diploma, de mensen die een jubileum vieren en de vrijwilligers die zo lang bij de brandweer zijn dat ze hiervoor een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Ik mocht er tijdens twee avonden drie uitreiken. Aan Æerde van der Veen uit Lemmer die maar liefst 37 jaar brandweervrijwilliger was en aan Froukje Menger en Douwe van der Goot van de post Balk. Zij waren 21 jaar bij de brandweer.

Hoewel het gemeentebestuur al een paar jaar niet meer de werkgever van de brandweermensen is, is het toch gebruikelijk dat de burgemeester hen bedankt voor hun inzet. We blijven ze zien als “onze” vrijwilligers. Het is mooi dat dit gevoel blijft. En dat de brandweer daarmee geworteld blijft in de lokale samenleving. Dat is op zich al een reden voor een feestje.