Langzaam naar een nieuw normaal (05-06-2020)

Afbeelding Fred Veenstra

Komen we zo langzamerhand weer in een normale situatie? Er is immers in korte tijd veel veranderd. De horeca mocht deze week weer open. Terrassen zaten vol met het mooie weer. De basisscholen gaan volgende week weer normaal functioneren. De leerlingen van het voortgezet onderwijs mochten weer naar school. En wie weet wordt volgende week besloten dat de campings weer volledig open kunnen.

Zelf ging ik weer bij mensen op bezoek die een huwelijksjubileum vierden en ik mocht ook een boek in ontvangst nemen. We kregen het bericht dat Koninklijke onderscheidingen weer kunnen worden uitgereikt. Daar gaan we dus mee aan de slag.

Op landelijk niveau wordt er gewerkt aan een wet die ervoor moet zorgen dat we uit de crisisstructuur komen waarin we al maanden functioneren. Als er ergens een groot ongeluk gebeurt dan is het logisch dat de voorzitter van de veiligheidsregio of het kabinet tijdelijk extra bevoegdheden krijgen, maar zo’n situatie duurt hooguit één of twee weken. Het wordt weer tijd om zonder noodverordening te besturen. En dus weer op gemeentelijk niveau besluiten te kunnen nemen met de democratische controle die daarbij hoort. Hopelijk wordt de wet nog voor het zomerreces van kracht.

Maar of alles daarmee weer normaal wordt? Ik denk het niet. Zolang er geen vaccin of geneesmiddel is tegen het nieuwe virus, zullen we onze samenleving en ons leven moeten inrichten volgens de nieuwe regels. Daarom zullen er deze zomerperiode, en misschien wel langer, geen grote evenementen, sportwedstrijden en dorpsfeesten zijn. De risico’s zijn te groot als er veel mensen op één plek zijn.

Want we moeten letterlijk en figuurlijk afstand houden. Het voelt nog steeds gek om iemand geen hand te kunnen geven, maar het went. Op anderhalve meter van iemand blijven is niet leuk, in de praktijk soms lastig, maar we zullen het moeten volhouden.

En die afstandsregel geldt ook voor demonstraties constateerden we deze week. Die kunnen gewoon plaatsvinden, maar wel binnen de marges van het ‘nieuwe normaal’. Ook daar moeten we aan wennen, maar het lukte donderdagavond prima in Lemmer, waar enkele tientallen mensen demonstreerden voor de opvang van vluchtelingenkinderen uit Griekenland.

Afstand houden. Het is echter niet de overheid die ons overal met politie en toezichthouders uit elkaar houdt. Daar is de capaciteit niet voor en dat moeten we ook niet willen. We zullen het echt zelf moeten doen. Dat is onze eigen verantwoordelijkheid. Die zullen we moeten nemen. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar vooral ook voor die van de mensen om ons heen.