Na de vakantie (06-09-2019)

Afbeelding van een de allegorische optocht in Sint Nicolaasga

De eerste week na een langere vakantie is altijd een bijzondere. Toch weer even wennen aan het werkritme, zeker wanneer er in de agenda zoveel afspraken staan dat het lijkt alsof je die vier vrije weken in één week weer moet inhalen.

Ondanks de relatief rustige zomerperiode is er veel gebeurd waarover ik geïnformeerd moet worden. En er staat de komende weken heel veel op de rol, wat goed moet worden voorbereid.

De zomer kende weer de vele gebruikelijke evenementen. Een groot aantal mensen heeft genoten van de ballonfeesten in Joure, van het skûtsjesilen van de SKS en de IFKS en van alle (dorps)feesten die daar om heen worden georganiseerd. Er hebben zich gelukkig nauwelijks incidenten voorgedaan.

Maar op sommige plekken, bijvoorbeeld in Langweer en Lemmer, was het wel zo druk dat we ons in de evaluatie met de organisatoren moeten afvragen of het een volgend jaar niet zo kan worden georganiseerd dat we mogelijke risico’s nog meer in de hand hebben.

Vorige week was ik bij de gondelvaart in Balk en deze week bij de Allegorische optocht in Sint Nicolaasga.

In Sint Nicolaasga is er een traditie ontstaan dat de burgemeester in de week voor de optocht een bezoek brengt aan een aantal groepen die bezig zijn met de opbouw van de wagen van hun buurt, school of vereniging. Je ziet dan de andere kant van de optocht. De grote aantallen mensen die bezig zijn met timmeren, lassen, schilderen, kleding maken, choreografie instuderen en nog veel meer. In Balk is dat niet anders. Ik heb daar grote bewondering voor. Men is maanden bezig om te zorgen dat de wagen de aandacht van jury en publiek krijgt en er met de hoofdprijs vandoor gaat.

Nu de zomer langzaam over lijkt te gaan in de herfst beginnen ook allerlei andere activiteiten weer. Deze week de eerste gemeenteraadsvergadering. En gelijk een bijzondere. We namen afscheid van Matthijs Sikkes-van den Berg die bijna zes jaar voor GroenLinks in de gemeenteraad zat. Hij heeft zich als raadslid enorm ingezet. Niet alleen om het geluid van GroenLinks te laten horen, maar ook om bijvoorbeeld de jeugd meer bij de politiek te betrekken en om onze inwoners meer inbreng bij onze vergaderingen te kunnen geven. Matthijs kan nu een grote wens in vervulling laten gaan; hij wordt wethouder in Diemen. Ik wens hem heel veel succes in die mooie nieuwe functie.

Volgende week gaan we verder met één van de projecten waar Matthijs één van de initiatiefnemers was. Als raad en college gaan we nadenken over onze lokale democratie en de uitwerking van ideeën over burgerparticipatie die eerder samen met een groep inwoners op papier zijn gezet. Daarvoor konden we vorige week al inspiratie opdoen. Toen vond immers in Nijmegen het Democratiefestival plaats. Daar werd door deze en gene nogal lacherig over gedaan en er werd geklaagd over de kosten. Samen met een aantal inwoners ben ik er een dag geweest. En ik vond het een succes. In de bus kwamen de gesprekken al op gang en in Nijmegen was er veel te zien en te doen. Interessante lezingen over de toekomst van het lokaal bestuur, over burgerparticipatie, de omgevingswet, het klimaat en nog veel meer. Maar ook de mogelijkheid om met bestuurders, rechters en politici in gesprek te gaan. Mij viel op dat er onder de duizenden bezoekers veel jongeren waren. Het was een mooie dag, voor mij de laatste vakantiedag die tegelijk de eerste werkdag was. Het festival bood veel inspiratie voor het nieuwe seizoen.

Ik ga er weer voor.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.