Naar het einde van het jaar (14-12-2018)

Afbeelding kaart dickens

We ontkomen er niet aan. Aan verschillende dingen merk je dat het einde van het jaar in zicht komt. De supermarkten doen hun uiterste best om zo creatief mogelijk hun etenswaar aan te prijzen. De centrumondernemers in allerlei plaatsen organiseren extra activiteiten om met een gezellig ingerichte dorpsstraat de klanten te trekken. In Lemmer is dit weekend weer het grote Dickensfestijn. In Joure ontvangen we vrijdagavond de kerstman en is er zondag een kerstmarkt. Op verschillende plekken zijn er kerstconcerten die voor ieder wat wils bieden.

Ook bij de gemeente bereiden we ons voor op de laatste weken van het jaar. Dat doen we door het organiseren van een eindejaarsbijeenkomst voor alle medewerkers die niet alleen gezellig is, maar waarbij iedereen zijn eigen kerstpakket kan samenstellen door langs de kraampjes van winkeliers uit eigen gemeente te gaan.

Maar we bereiden ons ook inhoudelijk voor op die laatste weken. De evenementen die dit weekend plaatsvinden vragen om een goede voorbereiding. Als er, zoals in Lemmer, duizenden mensen worden verwacht, dan moet er veel worden geregeld om de zaak in goede banen te leiden. Daar zijn, behalve de organisatoren, ook veel gemeentelijke medewerkers bij betrokken.

En dat geldt ook voor de viering van oud en nieuw. Landelijk trekt de discussie over vuurwerkvrije zones veel aandacht. In De Fryske Marren speelt dat (nog) niet echt. Maar bij ons is carbidschieten een thema. Op basis van de evaluatie van vorige jaarwisselingen hebben we de regels rond carbid gewijzigd. Veiligheid speelt een rol. En ook het feit dat er verschillende klachten binnenkomen van mensen die hinder ondervinden van lawaai en trillingen. Vanaf dit jaar mag er daarom niet meer met de zogenaamde carbidkanonnen worden geschoten. Onze gemeente was overigens voor zover bekend de enige gemeente in de Noordelijke provincies die deze kanonnen nog toestond. En daarnaast is het schieten met melkbussen alleen nog buiten de bebouwde kom toegestaan. Natuurlijk is niet iedereen het hier mee eens. Maar ik heb het idee dat we uiteindelijk op een goede manier tot afspraken zijn gekomen.

Ik hoop, en verwacht, dat we dit jaar een goede jaarwisseling zullen hebben. Aan de voorbereiding zal het niet liggen. Maar eerst nog één “gewone” werkweek. Dus volgende week weer een blog. De laatste van 2018.