Rome in verkiezingstijd (02-03-2018)

Afbeelding demonstratie in Rome

Vorige week schreef ik geen blog. Ik weet niet of iemand mijn wekelijkse stukje heeft gemist, maar ik vond dat ik een reden had om een week over te slaan. Ik was namelijk een lang weekend in Rome. Qua weer had ik net zo goed thuis kunnen blijven. Het schijnt in de eeuwige stad zelden zo te regenen als in de afgelopen week. We hebben besloten maar een paar nieuwe paraplu’s aan te schaffen.

Bisschop Hurkmans bood zondagmorgen na de eucharistie in de Friezenkerk zijn verontschuldigen aan voor al die regen. Hij beloofde beter weer. Maar op maandagmorgen lag er in de eeuwige stad een dik pak sneeuw. En gelijk lag het openbare leven stil. In ons land bereiden we ons voor op de gemeenteraadsverkiezingen. De posters zijn op de grote borden geplakt. Op veel plekken in de gemeente hangen ook de sandwichborden van enkele partijen. Niet overal tot ieders vreugde heb ik gemerkt. Dat is dus een puntje voor de evaluatie.

In Italië zijn er volgende week parlementsverkiezingen. Die houden daar de gemoederen flink bezig. Hoewel ik weinig posters heb gezien waren er veel interviews en debatten op de tv te volgen. Berlusconi reageerde vanuit Milaan direct op de uitspraken die Renzi in Rome deed. En er waren op zaterdag op enkele plekken in het land grote demonstraties. In de ene stad een “rechtse” betoging en in de andere een “linkse”. In Rome waren vele duizenden mensen op de been. Toevallig waren we op het plein waar men zich verzamelde en konden we enkele uren later de stoet bekijken toen die langs de Spaanse trappen ging. Het was een “linkse” demonstratie die veel groepen in zich verenigde. Van anti-fascisten tot de “jongeren tegen geweld”. Van Koerden tot gepensioneerden. Ook de minister-president liep mee. Bijzonder om te zien, zo’n demonstratie. Heel veel vlaggen, er werden leuzen gescandeerd en er werd ook opvallend veel gezongen. Het zullen strijdliederen zijn geweest. Ze werden vol temperament ten gehore gebracht.

Ik moest bij het zien van de lange stoet even aan onze eigen verkiezingscampagne denken. Die duurt nog bijna drie weken. We hebben posters, hier en daar een campagnelied en de eerste debatten. Er komen nog meer debatten en de folders in de brievenbus komen vast ook nog. Maar zo’n temperamentvolle optocht lijkt mij ook wel wat.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.