Samenloop voor Hoop (07-02-2020)

Afbeelding van een wandelaar

Een enthousiaste groep mensen uit onze gemeente is hard aan het werk om van de Samenloop voor Hoop een groot succes te maken. Op 19 en 20 juni wordt deze 24-uurs wandelestafette voor het eerst in Joure gehouden.

Niet iedereen zal weten wat een Samenloop voor Hoop is. Gedurende de 24 uur van de estafette wordt gelopen voor het goede doel, de kankerbestrijding, maar ook stilgestaan bij kanker en vooral ook wordt het leven gevierd. Vooraf en tijdens het evenement kunnen de deelnemende teams geld inzamelen. En tijdens de loop zijn er ceremonies, optredens en acties van deelnemers om mee te leven met hen die kanker hebben, stil te staan bij mensen die zijn overleden en te vieren met hen die zijn genezen. Het klinkt misschien wat zwaar, maar het is vooral bedoeld om samen te zijn en er een mooie 24 uur van te maken die iedereen nog lang zal bijblijven.

Deze week sprak ik hierover met een aantal mensen van de organisatie. En al pratend kwamen bij mij de herinneringen aan de Samenloop voor Hoop die in juni 2015 in Franeker werd gehouden weer naar boven. Wat een prachtig en indrukwekkend gebeuren was dat toen en wat was het mooi om daar toen als ambassadeur een rol bij te mogen spelen. Terugkijkend in mijn weblogs uit die periode kwam ik er achter dat ik op 6 februari 2015 een stukje schreef over de voorbereiding op de Samenloop van toen. We zijn nu vijf jaar verder. Op een andere plek gebeurt nu hetzelfde.

In het park in Joure gaan in juni honderden mensen wandelen. Er zijn inmiddels al 31 teams, maar er is ruimte voor meer. Iedereen kan met familie, buren of collega’s een team vormen. Geef je op zou ik zeggen. Je kunt vooraf geld inzamelen met allerlei acties. En dat gebeurt al. Er is al een behoorlijk bedrag binnen gekomen. En ook tijdens de samenloop kun je een kraam op een braderie in het park vullen met spullen die verkocht kunnen worden en extra geld opleveren. Deelname kost € 15,- per persoon. Omdat zoveel mogelijk voor het goede doel te kunnen besteden zoekt de organisatie sponsoren die elk een deel van de onkosten van de samenloop voor hun rekening willen nemen. Er moet een podium komen, een geluidsinstallatie en nog veel meer. Er zijn ook in onze gemeente vast bedrijven die een bijdrage willen leveren.

In 2015 schreef ik: Iedereen kan kanker krijgen, iedereen kan er in zijn naaste omgeving mee te maken krijgen. Het raakt ons allemaal en dus is het goed dat een groep in onze samenleving zich inzet om er aandacht aan te schenken en er geld voor in te zamelen. Daar wil ik graag aan meewerken. En daar komt bij dat het heel nadrukkelijk om ‘samen’ gaat. De samenloop is een estafette van 24 uur. Je kunt het alleen maar samen doen. Het estafettestokje verbindt mensen. Het is mooi dat een groep mensen die elkaar voordien misschien niet of nauwelijks kenden de handschoen oppakt en samen een mooi evenement gaat organiseren.

Ik hoop dat het lukt om een grote groep deelnemers en heel veel publiek bij elkaar te brengen op 19 en 20 juni. Dat zou niet alleen mooi zijn voor het goede doel, maar ook voor onze ‘samen’leving.

Zullen we allemaal meedoen?

Weblog burgemeester Fred Veenstra.