Veel te doen (06-07-2018)

Dit item is verlopen op 21-07-2018.

Op de website van de Jouster Courant stonden twee berichten naast elkaar: Iepenloftspiel Weispield uitverkocht en Zaterdagavond van Beachrockers uitverkocht. Twee mooie evenementen in onze gemeente die heel veel publiek trekken.

Over Weispield schreef ik vorige week al. Een prachtig spektakel. Ook een lovende recensie in de krant zal er aan bijgedragen hebben dat het nu helemaal uitverkocht is. En Beachrockers heeft zich in de afgelopen 10 jaar bewezen. Voor de liefhebbers prachtige muziek op een mooi festivalterrein aan de oever van het Tjeukemeer. Mooie evenementen die een bijdrage leveren aan de uitstraling van onze gemeente. Zoals ook al die andere festivals en evenementen dat het hele jaar door weer doen. Vandaag bijvoorbeeld is de Swipedei in Joure.

Nog een paar weken, dan begint de zomervakantie. Een periode waarin we niet alleen veel vakantiegangers hopen te ontvangen, maar waarin we ook weer een lange reeks traditionele en nieuwe evenementen kunnen aanbieden aan inwoners en bezoekers. Alle organisatoren zijn er weer druk mee bezig.
Deze week sprak ik met de mensen achter het Concours Hippique Rijs. Op 4 augustus is het terrein rond de manege in Harich weer een lange dag het toneel van paardensport in vele categorieën. Met kampioenschappen én de Mijl van Rijs; elf Friese paarden met ruiters die namens de Friese Elfsteden de strijd met elkaar aangaan. Naast de gebruikelijke programmaonderdelen komt men dit jaar ook met enkele verrassingen die ongetwijfeld nieuw publiek zullen trekken.
Ook de organisatoren van de Jouster Boerenbrulloft en de Ballonfeesten zijn druk in de weer om er iets moois van te maken. Zelfs een ballonvaarder uit Rusland is er dit jaar bij. In augustus kunnen we weer volop genieten van het skûtsjesilen. Ieder jaar weer een prachtig gezicht en volop strijd op het water.

Maar komend weekend al is er ook een nieuw evenement. Rond het Tjeukemeer wordt Kunst en Meer gehouden, een kunstroute langs 16 locaties.
Zelf verwacht ik dat Lûd heel bijzonder gaat worden. Vanaf 15 augustus brengen 15 kunstenaars uit binnen- en buitenland het Rijsterbos tot klinken. Ze schilderen, zo belooft de Kunstkring Gaasterland, met geluid een palet aan kleuren, dromen en vergezichten.
In september organiseert het Lemster mannenkoor weer concerten met het thema Wat zag de Lemster Toer? En in Joure kunnen we dan genieten van Tommy, de rockopera in Park Herema State.

Met vertrouwde en nieuwe evenementen geven we in De Fryske Marren dit jaar kleur aan Kulturele Haadstêd. Mooi dat heel veel mensen dit mogelijk maken en mooi dat nog meer mensen daarvan kunnen genieten.

Een mooie zomer gewenst!

Weblog burgemeester Fred Veenstra.