Veiligheid (04-10-2019)

Afbeelding van burgemeester Fred Veenstra

Op zaterdag 12 oktober staat Joure in het teken van de veiligheid. Op de Merk vindt dan de ‘Dag van de Veiligheid’ plaats. Gemeente, politie, brandweer en allerlei andere organisaties laten zien wat ze doen om onze gemeente, onze leefomgeving en uw en mijn huis zo veilig mogelijk te houden.

Een mooie gelegenheid om eens te zien wat al die organisaties voor u doen. Wie weet gaat u met een goed advies weer naar huis. Want soms kun je met een kleine ingreep je eigen huis al een stuk veiliger maken. Dat heb ik ook zelf recent mee mogen maken. Van het Rijk hebben namelijk alle gemeentebestuurders het aanbod gekregen om een woningscan te laten maken. Het is goed om eens te laten beoordelen hoe inbraakgevoelig je huis is en of je goed bent voorbereid om ongewenst bezoek buiten de deur te houden. Met een aantal simpele maatregelen blijkt de veiligheid een stuk groter te worden.

Veiligheid in en om het eigen huis is belangrijk. En dat geldt ook breder. Als gemeentebestuur hebben we de afgelopen jaren ons best gedaan om te zorgen dat we ons veiligheidsbeleid op orde hebben. En inmiddels hebben we niet alleen een nieuw veiligheidsbeleidsplan vastgesteld, maar ook op deelterreinen onze koers bepaald. Zo hebben we al enkele jaren de mogelijkheid om panden waarin drugs wordt geproduceerd of verhandeld te sluiten. Als we tot sluiting overgaan maken we het adres meestal niet bekend. Bij de jachtwerf in Terherne lag dat anders. De politieactie haalde zelfs landelijk de pers. En omdat deze week in de media over deze zaak werd geschreven, maar niet helemaal volledig, schrijf ik er hier wat meer over.

Het haalde in juni uitgebreid de pers dat hier een hennepkwekerij werd aangetroffen, hoogstwaarschijnlijk onderdeel van een groter netwerk. Op basis van beleidsregels, die moeten voldoen aan de criteria die de Raad van State in rechterlijke uitspraken heeft geformuleerd, kan de burgemeester tot sluiting van een pand of perceel overgaan. Het doel van de sluiting is om te bereiken dat het pand een tijd lang uit het illegale circuit wordt gehaald waardoor een bijdrage aan de terugdringing van de criminaliteit wordt geleverd. Er moet natuurlijk sprake zijn van een bepaalde hoeveelheid drugs, groter dan voor eigen gebruik, of van materiaal om drugs te produceren en de eigenaar/bewoner moet betrokken zijn bij de criminele activiteiten. Maar ook overlast voor de omgeving kan een rol spelen. Bij het kweken van drugs wordt vaak illegaal stroom afgetapt. Dat levert risico’s voor de naaste omgeving op. En zo zijn er meer risico’s.

Omdat er in Terherne sprake was van één bedrijf was het voornemen om dit gehele bedrijf voor zes maanden te sluiten om het uit het criminele circuit te halen. Het voornemen leidde tot veel reacties. En op basis van die reactie heb ik moeten constateren dat dezelfde effecten kunnen worden bereikt zonder de steigers en het erf eromheen te sluiten. Er wonen daar namelijk, en deels in strijd met het bestemmingsplan, ook mensen op (woon)schepen die door sluiting erg getroffen zouden worden. Dat kan niet de bedoeling zijn. Daarom worden nu ‘alleen’ de woning en de gebouwen van de jachtwerf gesloten. Als het aan mij ligt tenminste, want er werd via de media al een juridische procedure aangekondigd. We gaan zien hoe deze zaak zich verder ontwikkeld.

We gaan verder met het aanpakken van drugscriminelen. Deze week is er opnieuw de sluiting van een pand aangezegd en heeft de politie in onze gemeente ook weer een hennepkwekerij kunnen oprollen. Als overheid, gemeente, politie en justitie maken we zo onze samenleving weer een stukje veiliger.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.