Vrijwilligers (29-11-2019)

Afbeelding van handen (vrijwilligers)

Vorige week vrijdagavond nam ik afscheid als voorzitter van de IJswegencentrale Gaasterland. De IJswegencentrale is één van de 22 centrales in Fryslân die de belangen van het schaatsen op natuurijs in onze provincie behartigen. Wanneer het vriest proberen de vrijwilligers ervoor te zorgen dat het ijs zo goed mogelijk kan aangroeien en er zodra het dik genoeg is ook geschaatst kan worden.

Een mooie club die het liefst iedere winter aan de slag zou willen om mooie tochten mogelijk te maken. Maar ook als er geen ijs ligt is er werk te doen. De draaiboeken worden bijgehouden, cursussen gevolgd, het materieel moet onderhouden worden en nog veel meer. In Gaasterland was het sinds de oprichting in 1940 traditie datgene burgemeester voorzitter is. Toch stop ik er nu mee. Niet omdat het geen leuke functie is. De reden is dat er een conflict zou kunnen ontstaan tussen het voorzitterschap en mijn functie als burgemeester. Als burgemeester ben ik immers verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. En als voorzitter van de IJswegencentrale is mijn voornaamste taak om ervoor te zorgen dat er geschaatst kan worden. Het is denkbaar dat de gemeente en de centrale verschillend oordelen over het wel of niet door kunnen gaan van een tocht. In zo’n belangenconflict moet ik niet terecht willen komen. Vandaar dat ik nu afscheid heb genomen als voorzitter. En gelukkig kon er binnen de club een goede nieuwe voorzitter worden gevonden. Ik wens ze toe dat er, liefst zo snel mogelijk, een winter komt met ijs. Want dan kan iedereen weer eens echt aan de bak. Volgend jaar ga ik toch nog weer naar de jaarvergadering. Om het afscheid geleidelijk te laten verlopen zit ik dan in de kascommissie!

Vorige week zaterdag was ik bij de korpsavond van de brandweerploegen in voormalig Gaasterlân-Sleat en Nijefurd. Een bijzondere avond omdat we afscheid namen van Frans Stabel die 25 jaar de commandant van deze ploegen is geweest. Hij gaat nu met pensioen. Tot 2011 vielen deze ploegen onder één gezamenlijke organisatie. En ook nu de leiding van de brandweer bij de Veiligheidsregio ligt wordt er nog veel samengewerkt. Tijdens zo’n avond is het niet alleen feest, maar is er ook aandacht voor een aantal hoogtepunten voor de brandweervrijwilligers. Diploma’s worden uitgereikt en mensen die bijvoorbeeld 12,5 of 20 jaar bij de brandweer zijn worden in het zonnetje gezet. Sinds de brandweer onder de Veiligheidsregio valt hebben burgemeesters eigenlijk geen zeggenschap meer over de plaatselijke brandweerploegen. Maar toch zijn we ieder jaar bij deze avonden. Om de onderscheidingen uit te reiken, maar vooral ook om te benadrukken dat we waardering blijven hebben voor ‘onze’ brandweervrijwilligers die dag in, dag uit klaar staan om branden te blussen en hulp te verlenen bij ongevallen. Zij dragen daarmee enorm bij aan de veiligheid in de gemeente.

Vrijwilligers moeten we koesteren. Bij de IJswegencentrale, bij de brandweer en overal waar mensen zich inzetten ten bate van onze samenleving.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.