Water (29-03-2019)

Dit item is verlopen op 29-03-2020.
Afbeelding Fred Veenstra

Twee bijzondere aankondigingen deze week. En allebei hebben ze met water te maken. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte bekend dat Koning Willem-Alexander op 12 april in Lemmer het startsein geeft voor de Koningsspelen. Dat is een grote eer voor onze gemeente, voor Lemmer en natuurlijk in het bijzonder voor Christelijke Basisschool De Arke. Want op die school gaat het gebeuren. Sinds 2013, het jaar van de inhuldiging van de Koning, worden de Koningsspelen gehouden. Duizenden basisscholen en meer dan een miljoen kinderen doen er ieder jaar aan mee. De dag begint met een gezond ontbijt en daarna is er sport en spel. En ieder jaar is de Koning er ergens in het land, bij.

Het thema van de Koningsspelen is dit jaar “water drinken”. En waar kun je daar nu beter aandacht aan geven dan in een waterrijke provincie als Fryslân.  De Arke kreeg dit jaar het vignet Bewegen en Sport, omdat het team werkt aan de verbetering van de gezondheid van de leerlingen. Mooi dat de Koning met zijn bezoek een blijk van waardering geeft aan het werk van de school.

In kleine kring wisten we dat dit bezoek er zou komen. Er wordt al een tijdje hard aan de voorbereidingen gewerkt. En daar gaan we de komende weken mee door. Want wat moet er veel gebeuren om een Koninklijk bezoek goed te laten verlopen. Zeker als zo’n bezoek, zoals nu, rechtstreeks op tv wordt uitgezonden. Het wordt vast een mooi gebeuren waarbij de Koning én de leerlingen van De Arke in het middelpunt moeten staan.

En dan die andere aankondiging. Maarten van der Weijden gaat opnieuw de Elfstedentocht zwemmen. Met een bewonderenswaardige moed en enthousiasme is hij opnieuw met de voorbereidingen begonnen. Vorig jaar groeide het uit tot een groot evenement dat heel het land in beweging bracht en waarbij iedereen uiteindelijk met Maarten meeleefde toen bleek dat hij zijn tocht moest staken. Hij is er van overtuigd dat het mogelijk moet zijn om dit jaar toch alle elf steden te passeren.  Ook hier is er natuurlijk al het nodige voorbereid en was deze week het moment aangebroken dat de betrokken overheden groen licht gaven. Maarten gaat nu op 21 juni van start. In juni is het langer licht en is de waterkwaliteit vermoedelijk beter dan in de nazomer. De organisatie heeft geleerd van vorig jaar. Het meezwemmen is nu goed geregeld en er is nu één plek aangewezen waar enkele duizenden mensen voor het goede doel kunnen zwemmen.

Deze Elfstedentocht is, net als al die andere Elfstedentochten die er dit jaar weer zullen zijn, een mooie promotie voor Fryslân en dus ook voor onze gemeente. Maar Maarten zwemt natuurlijk vooral voor het goede doel.

Ik hoop dat het in Sloten en Balk en al die andere steden en dorpen weer heel druk en gezellig gaat worden. Laten we Maarten weer allemaal aanmoedigen. En het goede doel steunen.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.