Brede welvaart

De duurzaamheidsdoelen zijn in Nederland uitgewerkt in het concept Brede Welvaart. Brede Welvaart biedt de onderdelen waarmee we deze visie uitwerken; langs de lijnen van Brede Welvaart krijgt de toekomst vorm.

Traditioneel wordt vooruitgang uitgedrukt in het getal Bruto Nationaal Product. Het inmiddels breed erkende nadeel van het meten van vooruitgang in termen van Bruto Nationaal Product, is dat allerlei aspecten van levenskwaliteit niet worden meegenomen. Daardoor worden tal van maatschappelijke opgaven genegeerd, zoals duurzaamheid, sociale vraagstukken of gezondheid.

Brede welvaart wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek gedefinieerd als de kwaliteit van leven in het hier en nu, de kwaliteit van leven voor generaties na de onze (later) en de gevolgen van de inrichting van onze samenleving op kwaliteit van leven op andere plekken in de wereld (elders). Die kwaliteit van leven wordt ingedeeld langs economische, sociaal-culturele en ecologische thema’s, waarmee weer direct wordt aangesloten bij de SDG doelen.

SDG’s en Brede Welvaart zijn concepten die niet alleen door overheden worden gehanteerd. Ook kennisinstellingen en bedrijven werken er mee. Bijvoorbeeld de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft Brede Welvaart opgenomen in de kern van het strategisch beleid richting 2030.

Illustratie is (nog) niet digitaal toegankelijk.
Bron: CBS Monitor Brede Welvaart

Indicatoren

Brede Welvaart werkt de SDG’s uit in concrete indicatoren. Het beleid van onze gemeente zal ook concreet inhoud geven aan deze indicatoren, daarmee worden de ambities voor de toekomst zichtbaar in het beleid. De drie hoofdlijnen ecologie, sociaal-cultureel en economie kennen vooralsnog 35 indicatoren. Deze indicatoren vormen de parameters waarmee Brede Welvaart in kaart wordt gebracht.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beschikt inmiddels over een monitor Brede Welvaart. Jaarlijks publiceert het CBS de positie van Nederland op het gebied van Brede Welvaart. Deze monitor is steeds verfijnder, jaarlijks is meer informatie over indicatoren bekend. Ook beschikt het CBS inmiddels over data op provinciaal en gemeentelijk niveau.

Het Fries Sociaal Planbureau doet verdiepend onderzoek naar de indicatoren, waarmee gemeenten concrete handvatten krijgen voor beleid. Bovendien is het mogelijk aansluiting te vinden bij beleid van andere overheden, bedrijfsleven kennisinstellingen, omdat alle partijen werken met hetzelfde begrippenkader.

Door Brede Welvaart te kiezen als kapstok voor beleid, beschikt De Fryske Marren over een rijke set aan relevante data over de eigen gemeente die als basis kunnen dienen voor beleidskeuzes, prioritering en evaluatie. Vanzelfsprekend met behoud van de vrijheid om eigen lokale keuzes te maken.

Illustratie is (nog) niet digitaal toegankelijk.
Bron: CBS Monitor Brede Welvaart
Toekomstvisie