De FUMO controleert tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) de officiële open zwemwaterlocaties in Fryslân op hygiëne en veiligheid. Daarnaast controleert de FUMO de hygiëne en veiligheid van zwembaden.

Zwemwaterinformatie

Actuele informatie over de hygiëne en veiligheid van open zwemwaterlocaties vindt u op:

  • De informatieborden bij de zwemlocaties
  • www.zwemwater.nl
  • de provinciale zwemwatertelefoon: 058 292 56 50
  • Twitter via @fumoinfo

Zwemwaterapp

Via de gratis zwemwaterapp kun je elk moment checken welke zwemlocaties veilig zijn. De app kun je downloaden via de Apple appstore voor iOS of Google Play voor Android:

https://apps.apple.com/nl/app/zwemwater/id835572632

https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.yellowbytes.zwemwaterapp

De provincie controleert regelmatig en zorgt voor borden op de officiële zwemlocaties als er blauwalg geconstateerd wordt.  Blijf steeds goed opletten waar u zwemt, kijk eerst op www.zwemwater.nl of kies voor een zwembad.

Welke klachten kunt u krijgen?

Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).

Geldt voor mens en dier

Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen. Laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.