Coronavirus

Brieven burgemeester Fred Veenstra aan de inwoners

Wat betekenen alle maatregelen voor de werkzaamheden binnen in het gemeentehuis? Werken er nog veel mensen op kantoor en hoe beschermen we de mensen die bijvoorbeeld achter de balie werken? Burgemeester Fred Veenstra laat u graag zien welke maatregelen de gemeente heeft genomen om haar eigen medewerkers en bezoekers te beschermen tegen het coronavirus.

We leven op dit moment in een bijzondere tijd waarin wereldwijd de strijd wordt aangegaan met het coronavirus. In deze strijd zijn maatregelen getroffen die impact hebben op de hele samenleving. Hierbij een boodschap van burgemeester Veenstra, als reactie op de aangescherpte maatregelen van dinsdag 13 oktober.

Het is maandagmiddag 6 april. In ons crisisteam keken we vanmorgen terug op het weekend. Een prachtig weekend. In normale omstandigheden zouden we er allemaal van genoten hebben. Prachtig weer om te sporten. Even er op uit, naar het bos, voor het eerst met de boot het water op of naar de kust voor een lange strandwandeling. Maar het zijn geen normale omstandigheden. We zijn al weken in de greep van het coronavirus. Een virus dat ons sociale leven grotendeels stil legt. Dat onze economie in een neerwaartse spiraal heeft gebracht. En een virus dat vooral veel mensen ziek maakt en, ook bij ons, sterfgevallen veroorzaakt.

We doen dit samen

In mijn brief van 17 maart riep ik iedereen op om toch vooral de maatregelen, zoals afstand houden en vaak de handen wassen, op te volgen. En om een beetje op elkaar te letten, met een telefoontje of een mail, nu we niet meer bij elkaar op bezoek kunnen gaan. We zijn nu drie weken verder. We moeten het nog op zijn minst drie weken volhouden. Dat lijkt nog heel lang. Maar we hebben laten zien dat we het kunnen. Ondanks het mooie weer was het rustig in de bossen, aan de kust en op het water. We wandelen of fietsen alleen in eigen omgeving en houden afstand. In de supermarkten en andere winkels houden we ons aan de voorschriften. We laten zien dat we bereid zijn dit offer te brengen. Voor onze eigen gezondheid en die van de mensen om ons heen.

Waardering voor alle inzet

Laten we dat ook de komende weken doen. Want het blijft nodig. Het virus eist nog steeds zijn slachtoffers. Ondanks de enorme inzet van alle mensen in de zorg, of het nu de huisartsen zijn of de artsen en het verplegend personeel in de ziekenhuizen. Zolang er geen geneesmiddel is kunnen we de ziekte alleen stoppen door ons aan strenge maatregelen te houden.

Dus kunnen leerlingen en studenten de komende weken nog niet naar school. Maar wat hebben alle scholen zich snel aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. Met alle digitale middelen die er zijn wordt er nog “gewoon” les gegeven. De mensen in het onderwijs én de leerlingen verdienen een groot compliment. Dat geldt ook voor alle ouders die thuiswerken en de begeleiding van hun kinderen bij het onderwijs nu moeten combineren.

Ondernemers die zo creatief mogelijk hun zaak draaiende proberen te houden verdienen onze waardering. Door te blijven kopen bij onze eigen winkeliers of iets af te halen bij onze eigen horeca-ondernemers bieden we ze een betere kans om deze crisis te overleven. Met de steun die rijk, gemeente en provincie bieden proberen we als overheden ook het bedrijfsleven in de benen te houden.

We kunnen niet bij elkaar op bezoek

Geen verjaardagsfeest, geen bezoek aan je ouders die dat eigenlijk wel nodig hebben, niet op kraamvisite bij je pasgeboren kleinkind. Maar ook hier blijkt dat de crisis creatief maakt. Dat geeft hoop en vertrouwen. Laten we ook om hen die misschien minder (digitaal) bezoek krijgen denken. Nog minstens drie weken zitten we in deze situatie. Het sportseizoen kan niet worden afgerond. Evenementen gaan niet door. De cultuursector staat stil, maar probeert nu voorzichtig om digitale voorstellingen te houden. De kerken zijn gesloten, maar timmeren ook aan de digitale weg. De komende weken zouden in het teken staan van 75 jaar bevrijding. Ook al die herdenkingsactiviteiten kunnen niet doorgaan. Dat is ontzettend jammer. Er stond in De Fryske Marren heel veel op stapel, allerlei organisaties waren al een hele tijd bezig met de voorbereidingen van vieringen, toneelstukken, concerten, optochten, enz. Ik weet dat veel mensen er ook naar uit keken om samen stil te staan bij dit speciale Bevrijdingsjaar. Er zijn inmiddels initiatieven om op 4 mei toch een vorm van herdenking te kunnen hebben. Daarover later meer.

Het zijn bijzondere tijden

Alles wat normaal leek is plotseling ver weg. We realiseren ons nu des temeer dat wij het als mensen moeten hebben van contact met de ander, van samen leven. De komende weken moeten we echter de gezondheid van ons allemaal voor alles laten gaan. Zet dus nog even door, houd je aan de regels. Neem je verantwoordelijkheid voor de ander en voor jezelf.

Samen kunnen we het virus het hoofd bieden. Als we dat doen kunnen we elkaar over een tijdje weer echt ontmoeten. Ik kijk daar naar uit!

Met vriendelijke groet,

Fred Veenstra,
burgemeester van De Fryske Marren

Deze week heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Er wordt opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken. Evenementen worden afgelast, de scholen en kinderopvang zijn dicht en ook de horeca en sportgelegenheden moeten hun deuren sluiten.

Ingrijpende maatregelen met een grote impact op ons dagelijks leven. Het voelt onwerkelijk, maar de situatie is zeer reëel. De maatregelen treffen ons niet alleen persoonlijk, maar hebben ook grote gevolgen voor onze ondernemers en zelfstandigen. Toch zijn deze maatregelen noodzakelijk. Ze zorgen er voor dat ons zorgsysteem niet overbelast raakt en dat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Ik wil u daarom dringend verzoeken de maatregelen op te volgen.

Samen staan we voor een onzekere tijd. We maken ons zorgen, niet alleen om onze eigen gezondheid, maar ook om onze naasten, onze kwetsbare inwoners, ouderen en onze kinderen. Zorg voor elkaar is nu meer dan nodig. Gelukkig doen wij dat in De Fryske Marren op grote schaal. Van een klein persoonlijk gebaar om boodschappen te halen voor een zieke buurvrouw tot grotere georganiseerde initiatieven. Het is hartverwarmend om te zien hoe onze inwoners voor elkaar klaar staan.

En onze jeugd, ook voor jullie ziet de wereld er ineens heel anders uit. Je kunt niet meer naar school of sport en je volgt online lessen, thuis bij je ouders. Dat is niet niks. Je maakt je misschien zorgen of vraagt je af wat je kunt doen. Ik wil je in ieder geval vragen om elkaar niet gek te maken met paniekerige berichtjes. Veel mensen werken heel hard om alles weer zo snel mogelijk ‘normaal’ te laten zijn. Misschien kun je iets doen voor de mensen die thuis zitten en geen bezoek mogen ontvangen, zoals een telefoontje, appje of het sturen van een kaartje.

Gemeente De Fryske Marren is een betrokken gemeenschap. Daarbij wil ik u op het hart drukken om verstandig te blijven. Denk om uw eigen gezondheid en die van anderen. Bewaar afstand van elkaar, werk thuis als het kan en houd de hygiëne maatregelen in acht. We hebben elkaar de komende tijd hard nodig en zo voorkomen we dat de verspreiding van het virus een grote vlucht neemt.

Als gemeente nemen we zelf ook maatregelen. Veel van onze medewerkers werken thuis. Wij proberen onze dienstverlening zo veel mogelijk op peil te houden. Het gemeentehuis in Joure is geopend en ook op onze milieuterreinen kunt u terecht. Het afval wordt de komen weken gewoon ingezameld. Wij houden u de komende periode via onze website www.defryskemarren.nl/coronavirus en onze social media op de hoogte van de actuele situatie en wat dit voor u betekent. Heeft u vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via info@defryskemarren.nl of telefoonnummer 14 05 14.

Samen komen we hier door, dat weet ik zeker. De Fryske Marren staat niet voor niets bekend als gemeente waar we samen graag de schouders ergens onder zetten en niemand er alleen voor staat. Ik verwacht dat dat nu niet anders zal zijn.

Hartelijke groet,

Fred Veenstra
burgemeester