Forensenbelasting

U woont in een andere gemeente, maar heeft een tweede woning of stacaravan in De Fryske Marren. Kunt u uw tweede woning of stacaravan meer dan negentig dagen per jaar zelf gebruiken? Dan moet u forensenbelasting betalen. U maakt namelijk gebruik van de voorzieningen van de gemeente.

Moet ik forensenbelasting betalen?

Of en, zo ja, welk bedrag u moet betalen, hangt af van het aantal dagen per jaar dat u over uw tweede woning of stacaravan kunt beschikken. Het maakt niet uit of u op die dagen ook echt aanwezig bent. Dat u aanwezig kunt zijn, is genoeg. Neem daarom na aankoop zo snel mogelijk contact op met de gemeente. U hoort dan meestal meteen of u forensenbelasting moet betalen.

U verkoopt uw stacaravan

Verkoopt u uw stacaravan of chalet? Dan geeft u dit zelf aan ons door in het formulier adres- en eigendomswijziging. Doet u dit niet? Dan ontvangt u volgend jaar ten onrechte een aanslag. Het Kadaster informeert de gemeente als u uw woning verkoopt. U hoeft dan zelf niets door te geven.

Tarief forensenbelasting

De belasting bedraagt per jaar een percentage van de WOZ-waarde van de betreffende woning of stacaravan, met een minimum van € 168,50 en een maximum van € 748,-.

 2022
Percentage van de WOZ-waarde0,2428 %

Verordening forensenbelasting

De tarieven en bepalingen van de forensenbelasting vindt u in de verordening forensenbelasting 2022

Te downloaden: