Kind erkennen

De erkenning van een kind regelt het juridisch ouderschap als u ongehuwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap heeft. De hoofdregel is: een kind kan door een man of vrouw worden erkend als het één ouder heeft.

Meenemen

  • geldig identiteitsbewijs van de erkenner en van de moeder uit wie het kind is geboren.
  • als deze moeder zelf niet meekomt: neem dan een door haar ondertekende verklaring mee waarin zij toestemming geeft voor de erkenning. Als zij niet persoonlijk aanwezig is, kan alleen de erkenning worden geregeld. Voor het kiezen van de achternaam moet de moeder bij de erkenning aanwezig zijn.

Kosten

  • Er zijn geen kosten.

Erkenning ongeboren kind

Een erkenning tijdens de zwangerschap wordt een erkenning ongeboren vrucht genoemd. Dit heeft als voordeel dat het wettelijk ouderschap op dat moment al vastgelegd is. Ook kan dan de achternaam van het kind vastgelegd worden.

Erkenning bij of na de geboorte

Erkenning kan bij de geboorteaangifte en na de geboorteaangifte tenzij het kind al twee ouders heeft. Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven. Vanaf 12 jaar moet ook het kind zelf schriftelijke toestemming geven voor de erkenning.

Keuze achternaam bij erkenning

Bij erkenning kan de achternaam van het kind worden gekozen. Beide ouders moeten dan persoonlijk langskomen. Naamskeuze kan alleen bij het eerste kind dat geboren wordt uit een relatie. Alle volgende kinderen die geboren worden uit die relatie krijgen dezelfde achternaam.

Gezag aanvragen

Als u het kind heeft erkend en u bent ongehuwd en heeft geen geregistreerd partnerschap, dan heeft alleen de moeder uit wie het kind is geboren het gezag over het kind. U kunt nadat het kind is erkend en geboren, gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Dat kan digitaal met uw DigiD.

Meer weten?

Kijk op de website van de Rijksoverheid.