Mee Doen Pas (MDP)

De Mee Doen Pas (MDP) is een vervoerspas in de vorm van een OV-chipkaart voor het openbaar vervoer. Met de MDP kunt u reizen naar uw werk, opleiding of familie in Fryslân

Werkt u via de Wurkjouwer, Pastiel of Duomeren of volgt u een inburgeringscursus? Dan heeft u misschien recht op de Mee Doen Pas.

Let op! Is uw werk of opleiding/cursus in dezelfde plaats als waar u woont, dan heeft u geen recht op een MDP of reiskostenvergoeding.

Aanmelden MDP

Deelnemers aan een Participatie- en/of Inburgeringstraject, die daarvoor moeten reizen buiten hun woonplaats, vullen een toestemmingsformulier in. Deze krijgt u vaak bij bijvoorbeeld Pastiel of Vluchtelingenwerk. U kunt ook contact opnemen met de gemeente, wij sturen het toestemmingsformulier naar u toe.

Als de gemeente dit formulier heeft ontvangen kan de pas worden aangevraagd. 

Uw MDP is gratis

De eerste aanvraag van de pas is gratis. Er worden geen reiskosten meer vergoed. Alleen wanneer u om medische redenen niet met het openbaar vervoer kunt reizen, komt u nog in aanmerking voor een reiskostenvergoeding.

Is uw MDP kapot gegaan of bent u deze kwijtgeraakt?

Als uw pas kapot gaat of als u uw pas kwijtraakt, betaalt u € 15,- voor een nieuwe pas. Vraag een nieuwe pas aan op het gemeentehuis in Joure of de servicepunten in Balk of Lemmer.

Uw MDP werkt als een OV-chipkaart

Bij het instappen van de bus houdt u de pas tegen de kaartlezer om ‘in te checken’. Bij het uitstappen doet u dat opnieuw om uit te checken.

U reist gratis met de bussen van Arriva in Fryslân

Met een MDP kunt u met de streekbussen van Arriva reizen door Fryslân. Alle gewone buslijnen in Fryslân worden gereden door Arriva. Met de MDP kunt u reizen naar uw werk, opleiding of familie in Fryslân.

Wat kan niet met de MDP?

  • Tussen Emmeloord en Lemmer kunt u uitsluitend met Arriva Qliner 315 reizen. Niet met de Qliner bussen van Connexxion.
  • U kunt niet reizen met de trein.       
  • U kunt niet reizen met bussen van andere vervoerders, buiten Fryslân. Uw pas wordt dan geblokkeerd.

De gemeente kan uw reizen niet volgen

Uw reis wordt geregistreerd door Arriva. Op die manier kunnen zij kijken of er eventueel misbruik wordt gemaakt van de MDP. Als misbruik wordt ontdekt, informeren zij de gemeente en wordt de pas geblokkeerd.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met telefoonnummer 14 05 14 of stel uw vraag via ons contactformulier.