Vergunningsvrij bouwen en verbouwen

Het plaatsen van een bijgebouw zoals een tuinhuisje of garage kan in sommige gevallen vergunningsvrij. Ook voor het plaatsen van zonnepanelen, een serre of dakkapel is soms geen vergunning nodig.

Vergunningencheck

Via het Omgevingsloket doet u een vergunningencheck om te controleren of voor uw (ver)bouwplan een vergunning nodig is.

Wilt u uw bouwplannen laten controleren?

Twijfelt u of u een vergunning nodig heeft? Vul dan het digitale formulier controle vergunningsvrij bouwen in. Voeg hier het resultaat van uw vergunningscheck (pdf) en een situatietekening met afmetingen (lengte/breedte/hoogte) aan toe.

Deze is nodig voor de controle van uw bouwplan. Alleen dan kunnen we u snel van dienst zijn en zijn er geen kosten verbonden aan deze controle.

Bedrijf aan huis of B&B beginnen

Wilt u een bedrijf aan huis of een Bed & Breakfast beginnen? En wilt u hiervoor een bijgebouw of aanbouw plaatsen? Dan moet u ook nagaan of uw plannen in het omgevingsplan passen. Hierin staan de regels en voorschriften voor uw woning en eigen grond. Het omgevingsplan kunt u vinden op de website ‘regels op de kaart’.

Wat zijn de voorwaarden?

Ook als u geen vergunning nodig heeft, zijn er wel regels voor veiligheid en gezondheid waaraan u moet voldoen. Deze regels komen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Het Besluit bouwwerken leefomgeving

Er zijn minimumeisen op bouwtechnisch gebied waaraan een bouwwerk moet voldoen. Dit zijn eisen over veiligheid, sterkte, milieu, energiegebruik en comfort. Een bouwkundige kan u hierin adviseren.

Participatie altijd raadzaam

Het is raadzaam om direct omwonenden op de hoogte te stellen van uw bouwplannen voordat u aan de bouw of verbouwing begint.

Dit om het draagvlak vanuit de omgeving voor het initiatief te vergroten en om de kwaliteit van het initiatief te verhogen. Ook voorkomt het toepassen van participatie vaak bezwaren in een later stadium. Daarom is het eigenlijk altijd verstandig voor een initiatiefnemer om aan participatie te doen.

Gemeente De Fryske Marren stimuleert participatie dan ook bij alle ruimtelijke initiatieven.

Bij het indienen van de vergunningsaanvraag bekijkt de gemeente of belanghebbenden – denk bijvoorbeeld aan uw buren – zijn betrokken. En zo ja, op welke manier dat is gebeurd en wat u met de resultaten heeft gedaan. Gemeente De Fryske Marren heeft daarom de ‘Participatiewijzer Ruimtelijke Initiatieven’ opgesteld die u kan ondersteunen om de mate van participatie bij ruimtelijke initiatieven te bepalen. De participatiewijzer is bedoeld voor u als hulpinstrument waarmee u participatie vorm kunt geven. De wijzer is eenvoudig te gebruiken door iedereen die een bepaald initiatief heeft.

Daarnaast gebruikt de gemeente deze participatiewijzer als beoordelingsinstrument om te kijken of u in voldoende mate belanghebbenden hebt betrokken bij uw initiatief. Het uitgangspunt van de participatiewijzer is dat de mate van participatie in verhouding moet staan met de zwaarte én het effect van het initiatief. Daarom geldt over het algemeen hoe groter en veelomvattender het initiatief, hoe belangrijker participatie.

Meld uw vergunningsvrije bouwwerk

In bepaalde gevallen kunt u zonder vergunning bouwen. De Wet WOZ regelt dat ook deze bouwwerken moeten worden getaxeerd. U geeft uw vergunningsvrije bouwwerk aan de taxateur door via het meldformulier vergunningsvrij bouwwerk. Niet in alle gevallen is een vergunningsvrij bouwwerk bij de gemeente bekend. Daardoor kan de waarde van uw woning minder goed worden bepaald.