Afvalsoorten

Steeds meer afval wordt dankzij recycling weer grondstof voor een nieuw product. Daarom is het belangrijk dat we afval I hartje afval scheidengoed scheiden. Op deze pagina een overzicht van veelvoorkomende soorten 'afval' en wat u er mee moet doen als u het kwijt wilt.

Komt u er niet uit? Bekijk de scheidingswijzer, samen halen we alles eruit!

Feestdagen en uw afval

In december lijkt de container vaak wel te klein. Verpakkingsafval van cadeaus, maar ook de spullen rondom kerst en oud en nieuw zorgen voor een overvolle bak. Lees meer tips voor de feestdagen.

Asbest

Asbest en materiaal dat op asbest lijkt, kunt u inleveren op het milieuterrein. Tot 35 vierkante meter is dit gratis. Inleveren kan alleen met een goedgekeurde sloopmelding. Een sloopmelding doet u via het online omgevingsloket.

Meer informatie:

Bouw- en sloopafval

Bent u flink aan het bouwen of verbouwen? Het afval dat daar bij vrijkomt (hout en puin bijvoorbeeld) kunt u brengen bij de milieuterreinen.

Frituurvet

Frituurvet kunt u brengen op het milieuterrein. Daarnaast zijn er bij steeds meer supermarkten speciale containers te vinden waar u uw frituurvet kwijt kunt.

Grof groen en takken

U kunt grof groenafval en takken altijd gratis naar het milieuterrein brengen. Twee keer per jaar halen we grof groenafval en takken op in de takkenroute. In 2018 in week 13 (aanmelden tot en met 16 maart) en week 47 (aanmelden tot en met 9 november).

Oud papier en karton

Papier en karton kunt u kwijt op verschillende manieren. In een deel van de gemeente staat een papiercontainer bij huis. In een ander deel wordt papier ingezameld door verenigingen of moeten inwoners het zelf wegbrengen naar een openbare papiercontainer of milieuterrein.

Meer informatie:

Banden

Particulieren kunnen auto-, motor-, scooter- en fietsbanden tegen het reguliere tarief op de milieuterreinen inleveren. Er mogen maximaal 4 banden per keer worden gebracht.

Drinkkarton

Verpakkingen voor zuivel of frisdrank, de zogenaamde drinkkarton, kunt u kwijt in de container met grijs deksel.

Glas

Lege potten en flessen kunt u kwijt in de glasbak. U hoeft deze niet schoon in te leveren en de dop of deksel mag ook blijven zitten. Vlakglas (ruiten) kunt u inleveren op het milieuterrein.

Grof vuil

Grofvuil brengt u naar een milieuterrein. Herbruikbaar huishoudelijk grofvuil kunt u eventueel inbrengen bij een kringloopwinkel.

Plastic

Plastic flessen of verpakkingen kunt u kwijt in de container met grijs deksel. Het plastic wordt achteraf uit het afval gehaald door nascheiding.

Blik, metaal

Metaal (zoals blik) hoort thuis in de container met grijs deksel. Dit wordt achteraf uit het afval gehaald door middel van nascheiding.

Elektrische apparaten

Oude elektrische apparaten kunt u inleveren op het milieuterrein of bij de winkel waar u het nieuwe apparaat heeft gekocht.

Groente, fruit en tuinafval (GFT)

Klein GFT afval kunt u kwijt in de container met het groene deksel. Bent u flink aan de slag in de tuin? Dan kunt u uw grof tuinafval ook brengen op de milieuterreinen. Grof groenafval wordt verwerkt tot biomassa.

Klein chemisch afval (kca)

Klein chemisch afval (kca) kunt u afleveren op het milieuterrein in Joure en Balk. In Lemmer kunt u terecht op Pasveer 3a. Wilt u het kca laten ophalen? Dat kan op de eerste dinsdag van de maand. U kunt dit tot twee dagen vooraf aanmelden. Bel ons op 14 05 14 voor een afhaalafspraak.

Textiel

Vodden, schoenen (per paar gebonden) en alle soorten textiel kunt u kwijt in de openbare textielcontainers. Gratis naar de milieuterreinen brengen kan ook. Verpak het van te voren in een afgesloten plastic tas.

Meer informatie: