Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw is een grote plant met klauwvormige bladeren. Ook nu vinden we de berenklauw weer op veel plekken binnen onze gemeente. Raak de plant niet aan, ook al zijn ze al afgemaaid. Is de berenklauw nog groen en niet verdroogd? Dan is de plant gevaarlijk, bij aanraking kan het tot brandwonden leiden. Bent u in aanraking gekomen met de plant? Spoel onmiddellijk overvloedig met koud tot lauw water en bedek de huid daarna tegen zonlicht. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Bestrijding van de reuzenberenklauw

ReuzenberenklauwDe bestrijding van de reuzenberenklauw gebeurt bij voorkeur door, in de periode van half mei tot eind mei, de wortels van de planten tien centimeter onder de grond uit te steken en de planten te verwijderen. Drie weken na de eerste behandeling wordt dit opnieuw gedaan om de overgebleven planten ook te kunnen verwijderen. De verwachting is dat door deze methode twee opeenvolgende jaren grondig toe te passen de planten zo goed als verdwenen zijn. Beschermende kleding is noodzakelijk om contact met het sap van de reuzenberenklauw te vermijden. Regelmatig maaien en afvoeren is zorgt ook voor het uitputten van de plant.

Reuzenberenklauw gezien?

Meld de locatie van de reuzenberenklauw bij ons. Melden kan telefonisch via 14 05 14 of via ons meldpunt. De medewerkers van de buitendienst bestrijden deze plant door begrazing en machinaal afmaaien op locaties waar een groot risico is op aanraking, zoals bij wandel- en fietspaden en op speelplekken.