Riool

Als eigenaar van een woning of bouwwerk bent u verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de aansluiting op de riolering. Voor klachten over stank, rioolverstopping, verzakking van de weg als gevolg van rioollekkage kunt u contact opnemen met de gemeente.

 • Aansluiting gemeenteriool

  Een rioolaansluiting vraagt u aan bij de gemeente. De rioolaansluiting kan worden aangevraagd door de eigenaar, de projectontwikkelaar of een gemachtigde van de eigenaar of projectontwikkelaar.

 • Is uw riool verstopt?

  Bij een rioolverstopping maakt het uit wie de eigenaar van uw woning is. Bent u zelf woningeigenaar, huurt u een woning of woont u in het buitengebied? Per situatie verschilt de werkwijze.

 • Hoe voorkomt u een rioolverstopping?

  Het riool is bedoeld voor urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater. Vochtig toiletpapier is steviger dan gewoon toiletpapier en kan tot verstoppingen leiden. Gooi dat dus bij voorkeur bij het restafval.

 • Gaat u graafwerkzaamheden uitvoeren?

  Houd u rekening met de ligging van kabels en leidingen. Deze liggen vaak op dezelfde hoogte of zelfs minder diep dan de riolering. U kunt informatie over de ligging van kabels en leidingen opvragen bij het Kabel en Leiding Informatiecentrum (KLIC) van het Kadaster.