Tegemoetkoming en toeslagen

U heeft (tijdelijk) geen werk of een laag inkomen. Dan kan de gemeente u wellicht helpen met een tegemoetkoming of toeslagen. Lees hieronder meer over de mogelijkheden.

Waar heeft u recht op?

Met het programma bereken uw recht gaat u snel en gemakkelijk na of u recht heeft op bijvoorbeeld bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Bereken uw recht
 

Landelijke toeslagen en regelingen 

Op de website van Nibud berekent u of u recht heeft op landelijke regelingen, zoals huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen.
 

 • AV Frieso (collectieve zorgverzekering)

  De Fryske Marren biedt samen met De Friesland een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen.

  Meer info
 • Individuele inkomenstoeslag

  Leeft u al 3 jaar of langer van een laag inkomen en heeft u geen zicht op een hoger inkomen? Misschien heeft u recht op een individuele inkomenstoeslag.

  Meer info
 • Minimaregeling en Kindvoorzieningen

  Iedere ouder wil het beste voor zijn of haar kinderen. Toch kan het voorkomen dat u even geen geld heeft om uw kind(eren) mee te laten doen aan bijvoorbeeld sport, muziekles of een schoolreisje. Voor dit soort dingen kunt u als ouder vaak een vergoeding krijgen. 

  Meer info
 • Mee Doen Pas (MDP)

  Werkt u via de Wurkjouwer, Pastiel of Duomeren of volgt u een inburgeringscursus? Dan heeft u misschien recht op de Mee Doen Pas.

  Meer info
 • Gratis ID-kaart minderjarige kinderen minima

  Wanneer ouders een laag inkomen hebben, kunnen kinderen een gratis identiteitskaart krijgen van de gemeente.  

  Meer info
 • Individuele studietoeslag

  De individuele studietoeslag is bedoeld voor mensen die een opleiding volgen en die door een beperking niet in staat zijn om zelfstandig het minimumloon te verdienen.

  Meer info
 • Tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang

  Het uitgangspunt is dat kinderopvang een zaak is van ouders en Rijksoverheid. Heeft u een uitkering en zit u in een traject naar werk, dan kunt u van de gemeente misschien een vergoeding ontvangen.

  Meer info