Aangepaste dienstverlening

Gemeente De Fryske Marren heeft haar dienstverlening aangepast in verband met het Coronavirus. We volgen hierbij de richtlijnen en adviezen van het RIVM - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Wij vragen u om alleen naar het gemeentehuis te komen als dat echt noodzakelijk is. Blijf in elk geval thuis als u de volgende klachten heeft: neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.

Gemeentehuis open, servicepunten gesloten

De publieksbalie in het gemeentehuis in Joure is open volgens de reguliere openingstijden. De servicepunten in Lemmer en Balk zijn gesloten. Ook locatie Woudstate is dicht. Geeft dit voor u onoverkomelijke problemen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 05 14. Houd bij uw bezoek gepaste afstand (1,5 meter). De balies zijn voorzien van transparante schermen en een wachtlijn op de vloer.

Rijbewijzen tijdelijk langer geldig

Door de coronamaatregelen is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Daarom is er een tijdelijke oplossing. Is uw rijbewijs verlopen in de periode vanaf 16 maart 2020? Dan blijft deze voorlopig geldig tot 1 juni 2020. Deze regeling geldt niet voor alle verlopen rijbewijzen! Meer informatie en de voorwaarden vindt u op de website van de RDW.

Inzage gemeentelijk archief

Vanwege het coronavirus is het tijdelijk niet mogelijk om gemeentelijke archiefstukken in te zien op het gemeentehuis in Joure. Wij sturen u de aangevraagde informatie daarom digitaal.
 

Geen bijeenkomsten en externe overleggen

Alle door gemeente De Fryske Marren zelf geplande bijeenkomsten gaan niet door. Organisaties moeten hierin ook zelf hun eigen afweging maken.

Geen huisbezoeken door het sociaal wijkteam

De medewerkers van ons sociaal wijkteam doen momenteel geen huisbezoeken. Waar mogelijk voeren wij de gesprekken via de telefoon, zodat we het fysieke contact tot een minimum beperken. Heeft u hulp of ondersteuning nodig, dan kunt u altijd telefonisch contact opnemen met het sociaal wijkteam op telefoonnummer 14 05 14.

Sporthallen gesloten

De gemeentelijke sporthallen en gymzalen zijn gesloten. De reserveringen door verenigingen zijn geannuleerd, zodat er over deze periode geen huur wordt betaald. Verenigingen hebben hier een mailbericht over ontvangen.

Milieuterreinen blijven open

De milieuterreinen in Joure en Lemmer zijn met ingang van donderdag 9 april 2020 vanaf 10.00 uur open (de sluitingstijd blijft 16.00 uur). Dit is een tijdelijke maatregel. We merken dat het druk is op de milieuterreinen. Daarom zijn de openingstijden verruimd, zodat we de veiligheid van inwoners en medewerkers beter kunnen waarborgen. Daarnaast blijft ons verzoek: kan uw bezoek wachten? Kom dan op een later moment terug.

Vanwege het coronavirus zijn er extra maatregelen genomen:

 • we laten op de milieustraat per keer maximaal 5 auto’s toe in Joure en Lemmer en maximaal 3 auto’s in Balk (max. 2 personen per auto), waarbij kinderen verplicht in de auto blijven;
 • we vragen u om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden (van bezoekers en medewerkers van de milieustraat);
 • door thuis alvast zoveel mogelijk afval te scheiden kunnen we de doorstroming op de milieustraat bevorderen.

Hierbij volgen we de richtlijnen van het RIVM.

Afvalinzameling gaat door

De afvalinzameling gaat gewoon door: uw containers worden volgens de normale planning geleegd (zie de afvalkalender). Dit geldt ook voor de oud papierroutes van de gemeente (container met blauwe deksel).

Verenigingen en scholen kunnen oud papierroutes weer rijden

Vanaf woensdag 13 mei kunnen de scholen en verenigingen het rijden van de oud papierroutes weer oppakken. Het oud papier kan vanaf woensdag dus weer aan de weg. De routes waren tijdelijk stopgezet in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Nu er iets meer verruiming komt, willen scholen en verenigingen zelf ook graag weer aan de slag, al houden we hierbij natuurlijk de veiligheidsmaatregel van 1,5 meter aan. Het inzamelen mag daarom met maximaal 2 vrijwilligers die voor of achter de wagen lopen. Het inzamelen van oud papier met een container op het schoolplein, is in de tussentijd doorgegaan. Ook het inzamelen van oud papier door de gemeente kon doorgaan, omdat dit met een zijlader en containers gebeurt. Gelukkig kunnen nu de scholen en verenigingen hun routes ook weer oppakken.

Hoe we werken bij de buitendienst

Vanwege het coronavirus nemen ook onze buitendienstmedewerkers verscherpte maatregelen in acht tijdens hun werkzaamheden:

 • er wordt gewerkt in groepjes van maximaal drie personen;
 • er wordt 1,5 meter afstand van elkaar en van anderen gehouden om coronabesmetting te voorkomen;
 • er zit maximaal één persoon in een bedrijfsauto;
 • de medewerkers die geen machine of auto nodig hebben gaan direct naar de keet;
 • medewerkers werken niet op de gemeentewerf als dit niet nodig is.

Door deze maatregelen kunnen wij de werkzaamheden van onze buitendienstmedewerkers verantwoord door laten gaan.

Trouwen en partnerschapsregistraties

Voor huwelijken en partnerschapsregistraties geldt dat wij tot 1 juni de onderstaande regels hanteren:

 • Op de trouwlocatie mogen niet meer dan 10 mensen aanwezig zijn (inclusief ambtenaar, bruidspaar/partners en getuigen).
 • Bij de kosteloze huwelijken en partnerregistraties in het gemeentehuis in Joure mogen maximaal 5 personen aanwezig zijn (inclusief ambtenaar, partners en getuigen).
 • Bij verkorte ceremonies op de aangewezen trouwlocaties mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn.
 • In alle gevallen moet de minimale onderlinge afstand van 1,5 meter gehanteerd worden.
 • Voltrekkingen vinden alleen plaats op werkdagen van maandag tot en met vrijdag.
 • Voltrekkingen vinden alleen plaats in het gemeentehuis in Joure (Herema State 1).
 • Huwelijken/partnerschapsregistraties die gepland waren op een locatie buiten het gemeentehuis, zoals in horeca-instellingen die door de omstandigheden niet (meer) beschikbaar zijn, kunnen in overleg met ons voor de ceremonie uitwijken naar het gemeentehuis.

Huwelijken en partnerschapsregistraties vinden alleen plaats op werkdagen van maandag tot en met vrijdag in het gemeentehuis in Joure (Herema State 1).

Vanaf 1 juni

Voor huwelijken en partnerschapsregistraties geldt dat wij vanaf 1 juni de onderstaande regels hanteren:

 • De kosteloze huwelijken en partnerregistraties worden tot 1 september 2020 voltrokken in de trouwzaal van het gemeentehuis in Joure. Hierbij mogen maximaal 5 personen aanwezig zijn (inclusief ambtenaar, partners en getuigen).
 • Bij verkorte ceremonies in de trouwzalen van Balk, Joure en Lemmer mogen maximaal 25 personen aanwezig zijn. Personeel, fotograaf en trouwambtenaar worden niet meegeteld.
 • Bij (normale) voltrekkingen in de trouwzalen van Balk, Joure en Lemmer mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Personeel, fotograaf en trouwambtenaar worden niet meegeteld. Vanaf 1 juli kan het aantal aanwezigen verder worden opgevoerd, afhankelijk van welke trouwzaal wordt gebruikt.
 • In alle gevallen moet de minimale onderlinge afstand van 1,5 meter gehanteerd worden.
 • Huwelijk/partnerschapsregistratie die gepland zijn op een locatie buiten het gemeentehuis, zoals in horeca-instellingen, zijn vanaf 1 juni weer toegestaan. Er mogen dan maximaal 30 personen aanwezig zijn. Vanaf 1 juli is maximaal 100 personen toegestaan. Mits de ruimte dit toestaat met toepassing van de 1,5 meter afstand. Personeel, fotograaf en trouwambtenaar worden niet meegeteld.
 • Voltrekkingen thuis zijn tot 1 september 2020 nog niet mogelijk.

Meer informatie

Op de pagina 'Actuele informatie coronavirus' vindt u alles overzichtelijk bij elkaar en houden we u op de hoogte. Dagelijks komt hier informatie bij. Ook vindt u veel informatie op de websites van GGD Fryslân, het RIVM en de Rijksoverheid.

Te downloaden: