Horecaverbod (11-12-2014)

Veroorzaakt u overlast tijdens het uitgaan? Bent u gewelddadig tegen personeel of klanten van de horecagelegenheid waar u bent? Dan kan een horecaondernemer u een horecaverbod opleggen. U bent dan niet meer welkom in de horecagelegenheid waar u overlast heeft veroorzaakt.

Wat is het doel van een horecaverbod?

De horeca, gemeente en politie willen dat iedereen veilig en gezellig kan uitgaan in De Fryske Marren. Als u overlast veroorzaakt, wordt u dan ook geweigerd in de horecagelegenheid.

Wanneer krijg ik een horecaverbod?

Als u geweld, overlast of een andere overtreding in de horeca pleegt, kan de horecaondernemer u een horecaverbod opleggen. Voorbeelden van overtredingen waarvoor u een horecaverbod kunt krijgen, zijn:

  • u heeft meer dan 5 gram softdrugs bij zich
  • u heeft van de horecaondernemer, het personeel, een klant of hulpverlener lastiggevallen
  • u heeft een klant in de horecagelegenheid mishandeld

U heeft een lokaal horecaverbod gekregen

U bent dan niet langer welkom in de panden van de horecaondernemer waarvan u een horecaverbod heeft gekregen. De horecaondernemer mag dit verbod voor maximaal vijf jaar opleggen.

U heeft een collectief horecaverbod gekregen

U heeft binnen vier jaar drie keer een lokaal horecaverbod gekregen. Dan krijgt u een collectief horecaverbod. U kunt ook direct een collectief horecaverbod krijgen. U bent niet langer welkom bij de horecabedrijven die zich hebben aangesloten bij het gezamenlijk horecaverbod. Voorbeelden van overtredingen zijn:

  • u handelt in drugs
  • u heeft een vuurwapen bij zich
  • u pleegt huisvredebreuk

Bedrijven die deelnemen aan het collectief horecaverbod zijn te herkennen aan de sticker.

Worden mijn gegevens geregistreerd?

De Koninklijke Horeca Nederland houdt een register bij van personen die een horecaverbod hebben. Deze database is alleen toegankelijk voor de horecabedrijven die deelnemen aan het collectief horecaverbod en de politie.