Gemeentegezichten

Wie werken er bij de gemeente en waar houden zij zich mee bezig? Daarover leest u elke maand in onze vaste rubriek Gemeentegezicht. Elke maand stellen we een medewerker van de organisatie aan u voor. Hij of zij vertelt meer over het werken bij de gemeente. We laten u op deze manier graag zien hoe divers het takenpakket van een gemeentelijke organisatie is.

 • De Omgevingswet Minder regels, meer overzicht, de bewoner centraal

  (19-11-2019)
  Afbeelding Roel de Jong en Wilfred Linsen

  Vanaf 2021 treedt de Omgevingswet in werking, een nieuwe wet over onze fysieke leefomgeving. De Omgevingswet geeft minder regels en dat werkt voor iedereen een stuk prettiger. Wel vraagt de wet om een compleet andere aanpak dan gemeente en bewoners gewend zijn. Wethouder Roel de Jong en projectleider Wilfred Lintsen van gemeente De Fryske Marren vertellen.

 • De medewerkers van het milieuterrein

  (11-07-2019)
  Medewerkers milieuterrein

  Steeds meer afval dient als grondstof voor nieuwe producten. Daarom is goede afvalscheiding belangrijk. Hoort het niet in de container thuis? Dan kan het op het milieuterrein van Balk, Lemmer of Joure worden ingeleverd. Daar worden de materialen per afvalsoort ingezameld en klaargezet voor hergebruik.

 • Pont- en brugbediening in De Fryske Marren

  (10-04-2019)
  brug en pontwachter

  Het watersportseizoen breekt aan en dat betekent drukte op de vaarwegen. De bruggen, sluizen en fietspontjes in De Fryske Marren zijn al volop in bedrijf. Het team van brugwachters en pontschippers staat klaar om de oeververbindingen zo goed mogelijk te bedienen. “Jaarlijks trekken meer dan een miljoen toeristen uit binnen- en buitenland naar Friesland. Ze komen hier bijna allemaal voor het water”, begint Douwe Kraak, beheerder oeververbindingen in gemeente De Fryske Marren. “Vanaf het IJsselmeer ben je via Lemmer zo op de Friese meren en via de kanalen en vaartjes vaar je makkelijk van het ene naar het andere meer. In de zomer is het bij de bruggen en sluizen een komen en gaan van zeilklippers, plezierjachten, motorboten en sloepjes.

 • Samen bouwen aan een duurzame samenleving

  (14-02-2019)
  Afbeelding van Lisette van der Berg

  We kiezen steeds vaker voor een goed geïsoleerd huis, een dagje zonder vlees en zonnepanelen op het dak. Een goede zaak, vindt Lisette van der Berg. Zij is projectleider en adviseur duurzaamheid bij gemeente De Fryske Marren en houdt zich dagelijks bezig met allerlei onderwerpen die duurzaamheid bevorderen. En dat zijn er nogal wat, want de groene ambities van de gemeente worden steeds groter.

 • Kerngroep Digitale Dienstverlening

  (05-12-2018)
  Afbeelding digitale dienstverlening

  Voor het doorgeven van een verhuizing of het aanmelden van een evenement hoeven inwoners van De Fryske Marren niet meer naar het gemeentehuis te komen. Dat kan tegenwoordig gewoon online, via de website van de gemeente. De komende jaren wordt het digitale aanbod alleen maar groter. Achter de schermen is de kerngroep Digitale Dienstverlening hard aan de slag om gemeenteproducten en -diensten online te zetten.

 • Accommodatiebeheer in De Fryske Marren

  (10-10-2018)
  Afbeelding Thomas v an der Meer

  De Fryske Marren beheert diverse (sport)accommodaties, waar talloze verenigingen, scholen en clubs gebruik van maken. Onder andere voor gymlessen, trainingen, sportevenementen en culturele en muzikale activiteiten. Thomas van der Meer is beheerder van deze gemeentelijke accommodaties. Samen met negen collega’s zorgt hij ervoor dat ze veilig, netjes en gebruiksklaar zijn.

 • Er is ontzettend veel te ontdekken

  (11-07-2018)
  Nerus Goinga

  Koepeinse, de Bargebekwei en de Master Bodestrjitte: het zijn enkele van de namen die een plek op de kaart hebben verworven met behulp van Nerus Goinga, beleidsadviseur ruimtelijke ontwikkeling. Hij houdt zich bij de gemeente bezig met volkshuisvesting, en straatnaamgeving. Dit najaar gaat hij met pensioen.

 • Niet afwachten, maar actie

  (13-06-2018)
  Afbeelding Ditta Cazemier

  Een brede interesse, makkelijk benaderbaar en actiegericht. Het zijn eigenschappen die Ditta Cazemier kenmerken, zowel in persoonlijk als professioneel opzicht. Sinds 1 juni is zij de nieuwe gemeentesecretaris van De Fryske Marren.