Beste inwoners van De Fryske Marren, beste Fryske Marders (07-04-2020)

Foto Fred Veenstra

Het is maandagmiddag 6 april. In ons crisisteam keken we vanmorgen terug op het weekend. Een prachtig weekend. In normale omstandigheden zouden we er allemaal van genoten hebben. Prachtig weer om te sporten. Even er op uit, naar het bos, voor het eerst met de boot het water op of naar de kust voor een lange strandwandeling. Maar het zijn geen normale omstandigheden. We zijn al weken in de greep van het coronavirus. Een virus dat ons sociale leven grotendeels stil legt. Dat onze economie in een neerwaartse spiraal heeft gebracht. En een virus dat vooral veel mensen ziek maakt en, ook bij ons, sterfgevallen veroorzaakt.

We doen dit samen

In mijn brief van 17 maart riep ik iedereen op om toch vooral de maatregelen, zoals afstand houden en vaak de handen wassen, op te volgen. En om een beetje op elkaar te letten, met een telefoontje of een mail, nu we niet meer bij elkaar op bezoek kunnen gaan. We zijn nu drie weken verder. We moeten het nog op zijn minst drie weken volhouden. Dat lijkt nog heel lang. Maar we hebben laten zien dat we het kunnen. Ondanks het mooie weer was het rustig in de bossen, aan de kust en op het water. We wandelen of fietsen alleen in eigen omgeving en houden afstand. In de supermarkten en andere winkels houden we ons aan de voorschriften. We laten zien dat we bereid zijn dit offer te brengen. Voor onze eigen gezondheid en die van de mensen om ons heen.

Waardering voor alle inzet

Laten we dat ook de komende weken doen. Want het blijft nodig. Het virus eist nog steeds zijn slachtoffers. Ondanks de enorme inzet van alle mensen in de zorg, of het nu de huisartsen zijn of de artsen en het verplegend personeel in de ziekenhuizen. Zolang er geen geneesmiddel is kunnen we de ziekte alleen stoppen door ons aan strenge maatregelen te houden.

Dus kunnen leerlingen en studenten de komende weken nog niet naar school. Maar wat hebben alle scholen zich snel aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. Met alle digitale middelen die er zijn wordt er nog “gewoon” les gegeven. De mensen in het onderwijs én de leerlingen verdienen een groot compliment. Dat geldt ook voor alle ouders die thuiswerken en de begeleiding van hun kinderen bij het onderwijs nu moeten combineren.

Ondernemers die zo creatief mogelijk hun zaak draaiende proberen te houden verdienen onze waardering. Door te blijven kopen bij onze eigen winkeliers of iets af te halen bij onze eigen horeca-ondernemers bieden we ze een betere kans om deze crisis te overleven. Met de steun die rijk, gemeente en provincie bieden proberen we als overheden ook het bedrijfsleven in de benen te houden.

We kunnen niet bij elkaar op bezoek

Geen verjaardagsfeest, geen bezoek aan je ouders die dat eigenlijk wel nodig hebben, niet op kraamvisite bij je pasgeboren kleinkind. Maar ook hier blijkt dat de crisis creatief maakt. Dat geeft hoop en vertrouwen. Laten we ook om hen die misschien minder (digitaal) bezoek krijgen denken. Nog minstens drie weken zitten we in deze situatie. Het sportseizoen kan niet worden afgerond. Evenementen gaan niet door. De cultuursector staat stil, maar probeert nu voorzichtig om digitale voorstellingen te houden. De kerken zijn gesloten, maar timmeren ook aan de digitale weg. De komende weken zouden in het teken staan van 75 jaar bevrijding. Ook al die herdenkingsactiviteiten kunnen niet doorgaan. Dat is ontzettend jammer. Er stond in De Fryske Marren heel veel op stapel, allerlei organisaties waren al een hele tijd bezig met de voorbereidingen van vieringen, toneelstukken, concerten, optochten, enz. Ik weet dat veel mensen er ook naar uit keken om samen stil te staan bij dit speciale Bevrijdingsjaar. Er zijn inmiddels initiatieven om op 4 mei toch een vorm van herdenking te kunnen hebben. Daarover later meer.

Het zijn bijzondere tijden

Alles wat normaal leek is plotseling ver weg. We realiseren ons nu des temeer dat wij het als mensen moeten hebben van contact met de ander, van samen leven. De komende weken moeten we echter de gezondheid van ons allemaal voor alles laten gaan. Zet dus nog even door, houd je aan de regels. Neem je verantwoordelijkheid voor de ander en voor jezelf.

Samen kunnen we het virus het hoofd bieden. Als we dat doen kunnen we elkaar over een tijdje weer echt ontmoeten. Ik kijk daar naar uit!

Met vriendelijke groet,

Fred Veenstra,
burgemeester van De Fryske Marren