Eerste ‘Fairtrade certificaat’ uitgereikt aan PLUS Siemonsma (10-05-2017)

Dit item is verlopen op 21-05-2017.
Eerste Fairtrade certificaat

Woensdag 10 mei 2017, tijdens De Fairtrade Week, overhandigde wethouder Durk Durksz van gemeente De Fryske Marren het “Fairtrade certificaat” aan supermarkt PLUS Siemonsma in Balk. PLUS Siemonsma heeft de meeste fairtrade producten in het assortiment en ontvangt daarom als eerste het certificaat in de gemeente. Met het uitreiken van het certificaat heeft de gemeente opnieuw een stap gezet naar de titel “Fairtrade Gemeente”.

De Fryske Marren ondersteunt Fairtrade

In 2015 heeft een enthousiaste werkgroep, bestaande uit inwoners van De Fryske Marren, het voortouw genomen om de status van ‘Fairtrade Gemeente’ te bereiken. De Fryske Marren heeft besloten dit maatschappelijk initiatief te ondersteunen. “As gemeente fine wy duorsumens hiel belangryk. Wy wolle oare maatskiplike partijen út de gemeente ynspirearje en fasilitearje nei in duorsom 2030. Mei it útrikken fan it Fairtrade sertifikaat komme we hieltyd tichterby de titel Fairtrade Gemeente”, aldus wethouder Durk Durksz. De Fryske Marren faciliteert de werkgroep en stapt over op het gebruik van fairtradekoffie en -thee. Ook zal de gemeente bij haar handelen aspecten van fairtrade betrekken.

Werkgroep Fairtrade Gemeente

De werkgroep zal verschillende initiatieven opzetten binnen de gemeente om de betiteling Fairtrade te behalen en behouden. In het verleden heeft de werkgroep handtekeningenacties georganiseerd, hebben de drie wereldwinkels samen met hun klanten 1000 kraanvogels gevouwen voor Fairtrade en  is er een startnotitie geschreven. De komende tijd zullen maatschappelijke organisaties, zoals scholen en kerkgemeenschappen, restaurants, bedrijven en winkels door vrijwilligers van de werkgroep worden bezocht om na te gaan of zij fairtrade producten gebruiken of verkopen.

Fairtrade Gemeente

De titel Fairtrade Gemeente houdt in dat binnen de gemeente; horeca, bedrijven, organisaties, winkels, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om de titel te krijgen, werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria die streven naar het vergroten van de vraag naar en het aanbod van fairtrade producten. Vervolgens toetst een onafhankelijke jury of de gemeente voldoet aan deze criteria en zich dus een Fairtrade Gemeente mag noemen.