Familie gesneuvelde Poolse crew zwaar onder de indruk (07-09-2017)

Dit item is verlopen op 17-09-2017.
Foto Krzysztof Socharski (78)

In de zomer van 2016 is de in mei 1941 boven het IJsselmeer neergeschoten Vickers Wellington R3122 geborgen. Twee stoffelijke overschotten konden worden geïdentificeerd, die van luitenant Maciej Socharski en sergeant Henryk Sikorski. Ook kon het tot dusverre onbekende graf van korporaal Stanisław Pisarski worden hernoemd.

Woensdag 6 september 2017 vond een Poolse herdenkingsdienst plaats in de Pauluskerk in Amsterdam. Na afloop trok het gezelschap, waaronder de Poolse staatssecretaris van cultuur Magdalena Gawin, twee Poolse generaals en locoburgemeester Frans Veltman van De Fryske Marren, naar de Nieuwe Ooster begraafplaats in Amsterdam.

Hier werden Socharski en Sikorski met militaire eer naar hun laatste rustplaats gebracht. De 78-jarige zoon van Socharski, Krzysztof, was zwaar onder de indruk. Hij heeft zijn vader nooit gekend. Hij bedankte alle Nederlanders voor hun inzet om zijn vader te bergen. Ook een oom van Stanislaw Pisarski, Jakub Białowas, was bij de plechtigheid aanwezig. Als eerbetoon vlogen twee vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog over het begrafenisterrein, de volksliederen werden gespeeld door de Fanfare Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht.

’s Middags werd bij De Hege Gerzen in Oudemirdum een paneel onthuld door Jakub Białowas en locoburgemeester Frans Veltman. De heer Białowas gaf aan dat hij zijn hele leven op zoek was geweest naar zijn oom. Samen met zijn zoon Marcin bedankte hij de aanwezigen uitvoerig. Het paneel is geplaatst naast het monument voor de gevallen bemanning. Dit monument is op 2 mei van dit jaar onthuld door burgemeester Fred Veenstra.