Goed werkende ICT is onmisbaar in deze tijd (17-02-2021)

Dit item is verlopen op 28-02-2021.
Afbeelding Marco Schaap

Marco Schaap is beleidsmedewerker en coördinator informatie- en communicatietechnologie (ICT) bij gemeente De Fryske Marren. Hij weet alles over computertechniek, elektronische netwerken, ICT-applicaties en de beveiliging ervan. Binnen de gemeentelijke organisatie zorgt hij voor een goedwerkende digitale werkomgeving, waar ruim zevenhonderd medewerkers gebruik van maken.

Sinds de coronapandemie werken veel medewerkers van de gemeente vanuit huis, waaronder ook Marco. “Sinds de eerste lockdown werk ik zo veel mogelijk thuis.  Dat gaat me goed af. Het merendeel van mijn werkzaamheden kan ik gewoon achter mijn computer doen. Soms moet ik even naar kantoor om wat te regelen – dat voelt tegenwoordig als een uitje. Na al die maanden thuiswerken, merk ik hoe fijn het is om even op kantoor te zijn en een handjevol collega’s te treffen.”

Op afstand

“Thuiswerken heeft een flinke vlucht genomen”, gaat Marco verder. “Maar gelukkig hebben we binnen de gemeente voldoende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de meeste medewerkers hun werkzaamheden vanuit huis kunnen voortzetten. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk zaken gewoon doorgaan. Een goedwerkende ICT-infrastructuur is daarbij onmisbaar. We werken met een uitgebreid ICT-systeem dat bestaat uit meerdere datasystemen en een breed scala aan applicaties. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat alle processen goed verlopen en dat data veilig en betrouwbaar is.”

Achter de schermen

Marco: “Veel mensen weten niet waar
we ons exact mee bezighouden op de ICT-afdeling. Op de werkvloer komen we meestal pas in beeld als een computer het niet doet of als iemand een technische vraag heeft. Maar achter de schermen gebeurt veel meer. Het ICT-systeemmoet draaien als een goed geoliede machine. Behalve medewerkers zijn ook andere partijen afhankelijk van onze datasystemen, zoals de Belastingdienst die informatie gebruikt. Met regelmaat voeren we updates en onderhoud uit. Dat doen we ’s nachts of in het weekend, zodat gebruikers hier geen hinder van ondervinden. Verder is beveiliging van onze ICT-systemen een belangrijk speerpunt. Deze systemen moeten aan allerlei regelgeving voldoen. We werken met privacy- en risicogevoelige data en daar gaan we secuur mee om.”

Up-to-date kennis

Als beleidsmedewerker houdt Marco zich ook bezig met de ontwikkeling van ICT binnen de gemeente. Marco: “De technologie ontwikkelt zich in razend tempo en ook ons team is voortdurend in ontwikkeling. Het is belangrijk om bij te blijven. Alle ICTmedewerkers volgen geregeld een cursus om hun kennis up-to-date te houden. Computertechniek heeft me altijd gefascineerd. Als kind schroefde ik computers uit elkaar om te kijken wat er allemaal inzat. Ook in deze tijd houdt techniek me bezig. Er zijn altijd wel ontwikkelingen gaande waar we rekening mee moeten houden. Een goed voorbeeld is de nieuwe Omgevingswet. De invoering van deze wet vraagt om grote aanpassingen binnen de organisatie van de gemeente. En dat heeft ook gevolgen voor de inrichting van ICT. Een flinke klus, die we met elkaar aan het voorbereiden zijn.”

Pubquiz

Naast werk vindt Marco ontspanning met collega’s ook belangrijk. Marco: “Door het vele thuiswerken zijn er maar weinig contactmomenten, een hard gelag als  medebestuurslid van de personeelsvereniging. Om die reden hebben we vanuit de personeelsvereniging een online pubquiz georganiseerd. Via een livestream op de computer, tablet of smartphone kon je meedoen. De fysieke afstand kon de pret niet drukken; bijna honderd collega’s speelden enthousiast mee. Het was als vanouds gezellig.”