Grote schoonmaakactie Skjin Wetter in Balk (24-09-2018)

Dit item is verlopen op 07-10-2018.
Afbeelding van fietsen en ander afval dat uit water is gehaald

Op zaterdag 6 oktober 2018 zal de grote schoonmaakactie Skjin Wetter in en rond het water van de Elfstedenroute plaatsvinden. In Balk en op vier andere locaties gelegen op de Elfstedenroute zullen duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opruimen. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân en de Elfstedengemeenten.

De locaties waar de Skjin Wetter schoonmaakactie zal plaatsvinden zijn: Harlingen, Franeker, Leeuwarden, Sneek en Balk. Iedereen is welkom om het opruimspektakel bij te wonen. Daarnaast is er op elke locatie een ludieke actie rond het thema zwerfafval. In Balk zullen Alex en hond Joy van Enjoy Cleaning Up aanwezig zijn. Hond Joy is getraind om overal afval op te ruimen. Het afval bewaren ze in de rugzak van Joy. Op deze manier wandelen Alex en Joy van afvalbak naar afvalbak. Zij gaan samen met onder andere Zeilschool De Stipe, Brandweer Balk, Kanovereniging De Kanoniers en HSV Balk aan de slag. De actie vindt plaats aan de Meerweg in het centrum van Balk. Joy en Alex gaan de Luts schoonmaken. De aftrap van de actie is om 10.30 uur.

Tijdens Skjin Wetter wordt het opgeviste afval gewogen. Dit is belangrijk voor de prijsvraag die wordt georganiseerd. Hieraan kunnen alle inwoners van Fryslân meedoen en raden hoeveel afval er op 6 oktober uit het water wordt gehaald.