Herdenken met scholieren blijft waardevol (16-04-2018)

Dit item is verlopen op 05-05-2018.
afbeelding herdenking Balk

‘Welke keuze zou jij maken?’ vroeg wethouder Frans Veltman zich af in zijn toespraak afgelopen vrijdag met de schooljeugd van Balk. Achteraf is het makkelijker, maar als je ervoor staat.. Ga je in het verzet, durf je onderduikers in je huis te laten slapen, zou je vluchten, kies je voor de grote groep of voor de minderheid? De namen op de plaquette bij het raadhuis zijn de namen van verzetstrijders, van oorlogslachtoffers. Ook zij stonden voor lastige keuzes en hebben dit met hun leven moeten bekopen.

Gevaarlijke keuzes

Gelukkig leven we nu in vrijheid en staan we niet meer voor zulke moeilijke en gevaarlijke keuzes. Maar het is wel goed om te weten hoe belangrijk onze vrijheid is. En hoe afschuwelijk het is om in oorlog te leven. Afgelopen vrijdag was de jaarlijkse herdenking met de schooljeugd van Balk, ieder jaar weer een waardevolle bijeenkomst bij het monument aan het raadhuis.

Zelfgeschreven gedichten

Erwin van der Veen (groep 8, De Bolster), Julia Jaarsma (groep 7, Sint Ludgerusschool) en Linde Westera (groep 8, ‘t Hazzeleger) droegen hun zelfgeschreven gedichten voor. Ook Rimke van de Nes uit Lemmer, 6e jaars gymnasium-leerling, droeg haar gedicht voor waarmee ze de finale voor de gedichtenwedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ heeft gehaald. In alle vier gedichten vormt de ‘waarom’ vraag de kern: de angst, het onbegrip, de boosheid over de oorlog en het verlangen naar veiligheid. Het herdenkingsthema van dit jaar is ‘Het jaar van verzet’. Op de scholen is de herdenking voorbereid met de jeugd. Omdat het monument aan het raadhuis in Balk is geadopteerd door de drie scholen, vindt hier jaarlijks een herdenking plaats met de jeugd uit de oudste groepen van de drie basisscholen. Naast een toespraak en gedichten, leggen alle scholieren een bloem bij het monument, ter nagedachtenis aan de slachtoffers.