Herstelwerkzaamheden grasmatten op begraafplaatsen (08-10-2018)

Dit item is verlopen op 22-10-2018.
Afbeelding van begraafplaats - grasmatten met droogteschade

Door de aanhoudende hitte en droogte afgelopen zomer hebben veel grasmatten / grasstroken op de begraafplaatsen binnen de gemeente droogteschade opgelopen. Wij willen hier graag iets aan doen door deze grasmatten weer te herstellen. Het is de bedoeling dat we de aangetaste plekken aanpakken en deze opnieuw inzaaien met snelgroeiende grassoorten. We zullen deze maand (oktober 2018) nog starten met de herstelwerkzaamheden, zodat de grasmatten op onze begraafplaatsen weer mooi groen zijn voor de winter intreedt.

Uitvoer werkzaamheden begraafplaatsen

De firma Vertisol voert de werkzaamheden voor ons uit onder regie van de begraafplaatsmedewerkers. De werkzaamheden zullen onder andere worden uitgevoerd op de begraafplaatsen in Harich, Mirns, Lemmer (nieuw), Sint Nicolaasga, Westermeer, Scharsterbrug, Langweer, Snikzwaag en Sloten. Vooral op de nieuwe algemene begraafplaats in Lemmer moeten er veel grasstroken opnieuw worden ingezaaid vanwege de vele zichtbare droogteschade.

Tijdens de werkzaamheden zijn de graven altijd bereikbaar. Het kan helaas eens voorkomen dat de graven iets moeilijker toegankelijk zijn, doordat de grasmaten opnieuw zijn ingezaaid. We proberen de werkzaamheden daarom zo snel mogelijk af te ronden, zodat u hiervan zo weinig mogelijk hinder ondervindt.

Aanpak herstelwerkzaamheden

Het dode gras en mos verwijderen we door dit te verticuteren met een verticuteermachine. Verticuteren is nodig om het gras gezond te houden. Met deze behandeling worden de wortels en het mos en onkruid doorgesneden zodat het niet snel kan teruggroeien. Daarnaast wordt de ongezonde grasmat opengewerkt zodat voedingsstoffen, zuurstof en water de wortels van het gezonde gras weer kunnen bereiken. Dit stimuleert namelijk de groei van de graswortel.

Omdat we niet willen dat er trekkers met verticuteermachines over de graven rijden, gaan we het verticuteren waar nodig met handbediende machines uitvoeren. Ook voorkomen we daarmee onnodige verzakkingen. Tot slot zullen we de vrijkomende zwarte losse grondlaag, die zichtbaar wordt na het verticuteren, inzaaien met snelgroeiende grassoorten. We gebruiken hiervoor Engels raaigras (dichte zoden-vormend).

Vragen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Piet Visser, coördinator diensten, via telefoonnummer 14 05 14 of via e-mail: info@defryskemarren.nl.