Inventarisatie monumentale graven in De Fryske Marren (15-05-2019)

Dit item is verlopen op 15-06-2019.
Gemeentelijke graven

In De Fryske Marren zijn vijftien openbare begraafplaatsen. De graven op deze begraafplaatsen worden uitgegeven en beheerd door de gemeente. Hiermee kunnen we nabestaanden een grote variatie bieden aan mogelijkheden. Er is namelijk veel verschil tussen de begraafplaatsen, bijvoorbeeld qua ontwerp en ligging. Niet alleen de begraafplaatsen verschillen van elkaar, maar ook de grafmonumenten die vindbaar zijn op de begraafplaatsen hebben hun eigen (bijzondere) kenmerken / eigenschappen.

Belang van behoud monumentale graven

Als gemeente vinden we het belangrijk om oorlogsgraven en bijzondere grafmonumenten te behouden die van cultuurhistorische waarde zijn. Zo zijn er veel graven met cultuurhistorische elementen die waardevolle informatie bevatten. Zowel over de geschiedenis van de bewoners en de omgeving, maar ook over de ontwikkeling van de begraafplaats en ‘trends’ op het gebied van grafmonumenten. Om te bepalen welke grafmonumenten voor de gemeente monumentaal en/of beschermingswaardig zijn, maken we een inventarisatie op de verschillende begraafplaatsen in De Fryske Marren.

Inventarisatie door Bureau Funeraire Adviezen

Een erkend bureau dat zich richt op advieswerk over funerair erfgoed, Bureau Funeraire Adviezen, is door ons gevraagd om op de openbare begraafplaatsen een inventarisatie te doen, zodat de gemeente zich een beeld kan vormen over de aantallen historische graven en de cultuurhistorische waarde ervan. De inventarisatie zal plaatsvinden in week 22 van 2019 (27 – 31 mei). Bureau Funeraire Adviezen zal een onderzoeker op pad sturen die gedurende deze week, op verschillende tijdstippen, te vinden is op de begraafplaatsen in De Fryske Marren. Hiervan zult u geen tot weinig overlast ervaren.

Vragen?

Heeft u vragen over de inventarisatie naar de monumentale graven in De Fryske Marren? Dan kunt u contact opnemen met Ronald Stegink via telefoon 14 05 14 of via het contactformulier op onze website.