Kievitsfontein Sloten weer gestart op 'Kletterdei' (22-03-2019)

Dit item is verlopen op 03-04-2019.
foto kievitsfontein

Vrijdagochtend 22 maart is de Kievitfontein in Sloten weer aan gegaan, net als de andere fonteinen in de 11 Friese steden. Het is het begin van de lente én Wereldwaterdag. De dag dat de fonteinen weer aan gaan heet sinds vorig jaar Kletterdei: immers op 18 mei 2018 was dit de start voor de nieuwe fonteinen in het kader van LF2018.

Wereldwaterdag

De '11fountains' zijn Fries cultureel erfgoed en worden steeds gelinkt aan nationale en internationale dagen en evenementen, zoals nu aan Wereldwaterdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de mondiale waterproblematiek. Een belangrijk thema bij meerdere fonteinen. Sloten zet ons aan het denken over de vanzelfsprekendheid van schoon water, Dokkum verwijst naar drastische veranderingen in de natuur en een smeltende zee, de fontein van Harlingen verwijst onomwonden naar de invloed van de mens op het leven in zee. 

Extra bezoekers

De Kievitsfontein in Sloten staat op het Van der Walplein. Overdag is de fontein nu weer aan, 's nachts gaat deze uit. Voor de winter gaat de fontein weer in 'winterslaap' en op Kletterdei in het voorjaar dus weer aan. Onze mooie elfstedenstad Sloten heeft door de fontein veel extra bezoekers ontvangen, ook het museum kan dit merken. Positief dus.
De Kievitfontein is ontworpen door Lucy en Jorge Orta en toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een kievit in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein. Deze universele containers waar het water kwistig in en uit stroomt, wijzen erop dat onze samenleving overvloedig beschikt over iets wat elders in de wereld helemaal niet vanzelfsprekend is: water, de bron van al het leven.

11fountains

11fountains is hoofdproject van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018). Het project startte vorig jaar op 18 mei toen tien van de elf fonteinen in werking traden. Met de onthulling van de ijsfontein in Dokkum afgelopen 22 februari, hebben alle 11 Friese steden nu hun fontein. Met het aanbreken van de lente en het mooiere weer neemt het aantal toeristen in Fryslân weer toe. Naar verwachting bewijzen de kunstwerken zich dit jaar ook opnieuw als selfiekanon.

Zie ook www.11fountains.nl.