Kleurrijke initiatieven voor LF2018 (13-02-2018)

Dit item is verlopen op 28-02-2018.
Afbeelding Dirk Hakze

Op 27 januari is het startsein gegeven: Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018) is begonnen! Een uniek evenement waarbij Leeuwarden, samen met Valletta op Malta, het hele jaar de titel Europese Culturele Hoofdstad draagt. Ook vanuit De Fryske Marren zijn er allerlei mooie initiatieven die hieraan bijdragen. Twee daarvan zijn The Colorfield Performance en het openluchttheaterstuk Weispield.

Zoals de naam al aangeeft, draait LF2018 niet alleen om de Friese hoofdstad. De hele provincie, inclusief De Fryske Marren, staat dit jaar in de schijnwerpers. “LF2018 is in wichtich evenemint dat ynternasjonale útstrieling hat en dêrmei besikers út de hiele wrâld nei Fryslân en ús gemeente bringt”, zegt Durk Durksz, wethouder voor zowel kunst & cultuur als internationale betrekkingen. “Dat is fan belang foar ús rekreaasjeûndernimmers en jout dêrneist in stimulâns oan de kreativiteit fan ús ynwenners.”

The Colorfield Performance

Een belangrijke uiting van die creativiteit is The Colorfield Performance, hoofdonderdeel van LF2018. Bij dit project, van kunstenaar Dirk Hakze, maken vierhonderd kunstschilders uit heel Europa een 'Gesamtkunstwerk' in een open landschap bij Sloten. In de vorm van een driehoek worden 499 panelen opgesteld, waar de kunstenaars beurtelings in groepjes aan het werk gaan. “Het staat hen vrij om hun paneel in te vullen zoals ze willen, zolang ze zwart maar vermijden”, vertelt Hakze. “De diversiteit aan kunstwerken en de samenwerking tussen al die individualisten staan zo op een mooie manier symbool voor Europa.” The Colorfield Performance duurt van half mei tot 1 oktober.

Weispield

Een ander kunstzinnig project dat te bewonderen is, is het theaterspektakel Weispield: Dreame oer de Tsjûkemar. Op het eiland Marchjepolle in de Tsjûkemar voert Stichting Iepenloftspul Bantegea dit meertalige openluchttheaterstuk op. Het stuk gaat onder andere over de spion Lodo van Hamelen en mythes van de Tsjûkemar. “Aan het project zijn vele andere activiteiten gekoppeld, zoals een educatief programma over de Tsjûkemar voor basisscholieren, een sloepentocht en een cultuurroute”, aldus Jon Visser, voorzitter bestuur Iepenloftspul Bantegea. Weispield is te zien van 28 juni tot en met 15 juli. Vanaf parkeerplaats De Lanen wordt het publiek per boot naar het eiland gebracht.

En nog veel meer...

Er gebeurt in 2018 nog veel meer in De Fryske Marren. Denk aan de geluidskunstenexpositie Lûd in het Rijsterbos. Of de beeldenexpositie in Heremapark Joure. Durksz: “Stik foar stik prachtiche ynisjatyfen. Ik sjoch der nei út wat dit jier yn ús gemeente allegearre te sjen en te hearren wêze sil. Komme jimme ek?”