Koning opent Koningsspelen in Lemmer (25-03-2019)

Dit item is verlopen op 13-04-2019.
Afbeelding van Koningsspelen

Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander geeft vrijdagochtend 12 april 2019 op Christelijke Basisschool De Arke in Lemmer het startsein voor de zevende editie van de Koningsspelen. Dit jaar staat het thema ‘water drinken’ centraal. De Koning is aanwezig bij het ontbijt, geeft het startsein en bezoekt een aantal sportactiviteiten. Ook minister Bruno Bruins voor Sport is bij de opening aanwezig. Namens onze gemeente is burgemeester Fred Veenstra bij de ontvangst op De Arke aanwezig, samen met de Commissaris van de Koning in Fryslân, Arno Brok. Als gemeente zijn we er trots op dat Koning Willem-Alexander de Koningsspelen op de Arke in Lemmer opent.

Christelijke Basisschool De Arke in ‘waterprovincie’ Friesland heeft 420 leerlingen, zeventien groepen en veertig teamleden. In het schooljaar 2018-2019 heeft de school het vignet ‘Bewegen en sport’ van de Gezonde School behaald; het kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen.
 
De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. De dag bestaat uit sportieve activiteiten die worden voorafgegaan door een feestelijk Koningsontbijt. Scholen bepalen zelf hoe de Koningsspelen worden vormgegeven. De landelijke coördinatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation. Samen met de Johan Cruyff Foundation zijn zij de initiatiefnemers van de sportieve dag.
 
Ook dit jaar doen ruim 1,2 miljoen leerlingen van meer dan zesduizend basisscholen mee aan de Koningsspelen. Dit zijn basisschoolleerlingen uit Nederland, het Caribisch gebied en Nederlandse scholen in het buitenland.

Informatie voor publiek

Natuurlijk is er ook ruimte voor publiek langs de route, maar zijn er ook een aantal verkeersmaatregelen om de veiligheid te bewaren. Rondom De Arke, bij de Poiesz, zorgen we voor publieksruimte, zodat u de Koning kunt zien aankomen en toezwaaien. Vanaf 8.30 uur bent u hier welkom, de Koning arriveert om 9.00 uur. Ook langs de Melkweg kunt als voetganger staan om de Koning te zien komen aanrijden. Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen.

Fietsers en voetgangers

Kom zoveel mogelijk wandelend of op de fiets want er is zeer beperkte ruimte voor auto’s. Voor de Melkweg geldt aan beide zijden een parkeerverbod. We zorgen voor ruimte voor het neerzetten van fietsen, achter het Sterrehuis. Verkeersregelaars wijzen de weg. De Arke informeert zelf de ouders van de school over het brengen van de kinderen.

Programma

9.00 uur Koning Willem-Alexander arriveert buiten bij De Arke. Ontvangst bij de auto door burgemeester Fred Veenstra en Commissaris van de Koning Arno Brok. Daarna wandelend over het schoolplein naar de ingang van de school en ontvangst door directeur van De Arke Sietske de Jong, gastheer Richard Krajicek en minister Bruins
9.10 uur Koningsontbijt en ontvangst en gesprekken op school
9.30 uur Officiële opening van de Koningsspelen door Koning Willem-Alexander, op het schoolplein. Daarna lied en dans van Kinderen voor Kinderen ‘Pasapas’, op het schoolplein
9.40 uur Vervolg programma op school (binnen)
10.00 uur Bezoek door de Koning van de sportactiviteiten op het plein
10.25 uur Vertrek Zijne Majesteit de Koning

(exacte tijden onder voorbehoud)

Live-uitzending

NOS Jeugdjournaal zendt de opening live uit op Zapp (NPO 3) van 08.45 - 9.35 uur. Beelden van de sportdag op De Arke zullen in de avonduitzending te zien zijn.

Foto: Bibi Veth