Lening voor verhuizing Sybrandy’s naar Hege Gerzen (11-10-2019)

Dit item is verlopen op 17-10-2019.
Hege Gerzen

Het college is van plan een lening te verstrekken voor het behoud van Sybrandy’s Speelpark. Met die lening kan het in augustus gesloten Sybrandy’s Speelpark verhuizen naar gemeentelijk recreatieterrein De Hege Gerzen bij Oudemirdum. Zonder de lening zal het speelpark naar alle waarschijnlijkheid definitief verdwijnen uit Gaasterland. Het college wil dit betaalbaar dagje pretpark graag behouden voor de regio.

Betaalbaar dagje pretpark behouden

De afgelopen jaren heeft Sybrandy’s Speelpark op de huidige locatie in Rijs te koop gestaan. In die tijd is geen koper gevonden die kans zag het park op die manier over te nemen. Ondernemer Sjerp Jaarsma, pachter van gemeentelijk recreatieterrein De Hege Gerzen, ziet kans om op aan de IJsselmeerkust het park een nieuw leven in te blazen in combinatie met het recreatiestrand en natuureducatie. Daarom heeft hij de gemeente gevraagd of zij bereid zijn een lening te verstrekken.

Het college ziet het belang van Sybrandy’s Speelpark voor de regio. Het park trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en biedt daarmee een economische impuls voor de recreatiesector in Gaasterland. Daarnaast levert het park ook werkgelegenheid op en ziet het college dat de combinatie met het recreatieterrein een prachtig en betaalbaar dagje uit biedt met spin-off voor ondernemers in de omgeving. Met plannen voor een natuureducatieprogramma en diverse verbeteringen aan de omliggende natuur zien ook de diverse natuurorganisaties geen bezwaar, een belangrijk signaal voor het college.

Lening met steun van de gemeenteraad en regio

Het college wil op korte termijn een lening van maximaal €450,000,- verstrekken, zodat onder andere de inboedel van Sybrandy’s aangekocht kan worden. Het college vraagt de gemeenteraad om woensdagavond 16 oktober zijn wensen en bedenkingen te delen met het college. Het college besluit daarna of zij wel of niet de lening wil verstrekken. Naast deze voorgenomen lening is via crowdfunding ook geld bij veel inwoners en ondernemers ingezameld door Jaarsma. Voor het college een teken dat in en ver buiten Gaasterland draagvlak is voor voortzetting van dit speelpark.

Meer informatie: