Toiletgebouwen blijven dicht, bruggen gesloten en kleine pontjes uit de vaart (27-03-2020)

Dit item is verlopen op 03-04-2020.
Afbeelding pontje

De douche- en toiletgebouwen op recreatieparken, campings, in havens, bij natuurparken en stranden blijven voorlopig dicht. Dit geldt in elk geval tot en met 6 april in alle Friese gemeenten. De voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân heeft dit besloten. Ook de bruggen en sluizen blijven tot die datum dicht. Hiermee kunnen we de richtlijn van 1,5 meter afstand bewaren beter waarborgen en handhaven. Aansluitend op deze maatregel heeft onze gemeente besloten om ook de kleine fietspontjes voorlopig dicht te houden.

Recreatieparken en campings mogen open

Recreatieparken en campings mogen open, maar dit is vooral voor huisjes en stacaravans met eigen sanitaire voorzieningen. Gasten kunnen namelijk geen gebruik maken van het toiletgebouw. Dit geldt ook voor kantines, waarover al eerder besloten was. De gemeentelijke camping in Lemmer gaat vanaf 1 april open, maar de toiletgebouwen, receptie en kantine blijven dicht. Ook is er voorlopig geen animatie.

Bruggen en sluizen blijven dicht

De bruggen en sluizen blijven in elk geval tot en met 6 april ‘in de winterstand’ en gaan alleen open op afroep. De toiletgebouwen in de havens zijn dicht, wel is er  water- en stroomvoorziening. Betalen van liggeld kan bij de betaalautomaten in de havens van Joure en Lemmer. In Sloten, Balk en Langweer innen we het liggeld contant en volgens de veiligheidsrichtlijnen van het RIVM. 

Kleine fietspontjes uit de vaart 

De wandel- en fietspontjes gaan voorlopig niet in de vaart, in elk geval niet tot en met 6 april. De pontjes zijn te klein om de veiligheid van 1,5 meter afstand voor de pontschippers en inwoners te kunnen waarborgen. Dit betekent ook dat een aantal fietsroutes van de ANWB en de Knooppuntroutes tijdelijk niet volledig zijn. We willen fietsers hier dan ook op attenderen. De grote auto- en fietspont over de Langweerdervaart blijft wel in gebruik.

Afspraken vastgelegd in nieuwe noodverordening

De afspraken over het sluiten van toilet-, was- en douchevoorzieningen, zijn vastgesteld in een nieuwe noodverordening door Veiligheidsregio Fryslân, die geldt in alle Friese gemeenten. Deze is vanaf vandaag van kracht (vrijdag 27 maart). Politie en gemeenten kunnen op basis van deze noodverordening optreden als de maatregelen niet worden nageleefd. De noodverordening en toelichting hierop vindt u op onze projectpagina.

Lees verder op de projectpagina: