Trots gevoel bij feestelijke opening duurzame gemeentewerf Zuid (04-10-2018)

Dit item is verlopen op 21-10-2018.
Afbeelding toespraak werf Lemmer

Vanmiddag, 4 oktober is de nieuwe, duurzame gemeentewerf Zuid in Lemmer feestelijk geopend. Wethouder Johannes van der Pal reed onder belangstelling van aannemers, architect, bestuurders en medewerkers van de gemeente in een vrachtwagen - de grootste van het wagenpark - door de toegangspoort van de werf.

De werf biedt samen met de werf in Joure een professionele uitvalsbasis voor het ruimtelijk beheer van onze gemeente. “We zijn trots op deze nieuwe locatie, het duurzame gebouw en onze medewerkers”, zegt wethouder Johannes van der Pal. Bij de opening waren 300 belangstellenden aanwezig. Na de toespraken was er gelegenheid om het gebouw te bekijken, waarbij de collega's van de buitendienst uitleg gaven bij hun nieuwe werkplek.

Duurzaam en functioneel

Door het gebruik van zonnepanelen en LED-verlichting, is de werf duurzaam en voorziet deze voor een groot deel in de eigen energiebehoefte. De wanden van de gebouwen zijn aan de buitenzijde bekleed met vergrijzende houten delen. Het op de zon gerichte dak van het hoofdgebouw heeft 157 zonnepanelen. Het ontwerp voor de werf is gemaakt door TWA Architecten uit Burdaard, die op doordachte wijze duurzaamheid heeft ingevuld. Het gebouw is vooral ook duurzaam in gebruik. Het hele gebouw wordt door een lucht-water-warmtepomp zowel verwarmd als gekoeld. Hiermee is de werf in Lemmer het eerste gasloze gebouw van de gemeente en dus fossielvrij. Kenmerkend voor het landelijke ontwerp van TWA Architecten uit Burdaard, is de boerderij-achtige uitstraling en de plaats van de gebouwen op het terrein. De werf wordt nog omzoomd door struiken en boomsingels.

Goede samenwerking tijdens bouw

De bouw is in augustus 2017 gestart met als hoofdaannemer Jorritsma Bouw. Op woensdag 30 augustus werd de eerste paal geslagen. De werf op de Lemsterhoek is in juli 2018 in gebruik genomen na een bouwperiode van 8,5 maand. De samenwerking tussen gemeente en de aannemers onderling is goed verlopen, zegt projectleider Auke Tenhage.
Het hoofdgebouw heeft twee verdiepingen en is iets meer dan elf meter hoog, de overkappingen op het terrein zijn lager. In het hoofdgebouw zitten personeelsruimten, kantoren, werkplaatsen, een wasplaats en stalling van de diverse voertuigen. Ook is er een aparte ruimte voor het onderhoud van de ponten (met een hefbrug). De overkappingen bieden plaats aan materieel, de pekelwatertank en strooizout.

Werf en milieuterrein

De werf is de basis voor ruim 50 medewerkers van de gemeentelijke buitendienst en Empatec en vervangt de voormalige werven van Lemmer en Balk. Beide plaatsen houden een eigen milieuterrein, waarbij het terrein van Lemmer naast de nieuwe werf wordt aangelegd. De planning hiervan is dat dit begin 2019 klaar is voor gebruik. Rond die tijd organiseren we een open huis voor inwoners, om zowel de werf als het milieuterrein te kunnen bekijken.

Lokale aanbesteding

Jorritsma Bouw uit Bolsward heeft als hoofdaannemer de nieuwe gemeentewerf gebouwd. Bij de aanbestedingsprocedure is ingestoken op uitvoering door een Fries MKB-bedrijf. Ook duurzaamheid, kwaliteit, prijs en snelheid van bouwen, waren criteria die we belangrijk vonden voor de aanbesteding.