Week van de Jonge Mantelzorger (02-06-2020)

Dit item is verlopen op 08-06-2020.

Van 1 t/m 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Een op de vijf jongeren in Nederland is mantelzorger. Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of een beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’. Veel jongeren cijferen zich dan ook weg in een gezin wat worstelt met ziekte of een beperking. Gemeente De Fryske Marren heeft een steunpunt voor mantelzorgers, dit is Sociaal Werk De Kear. Hier kun je terecht met al je vragen. Ook organiseren ze leuke activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers.

Het zorgen voor iemand in je omgeving geeft een gevoel van voldoening, trots en liefde. Maar, het kan soms ook zwaar zijn. Fysiek, mentaal en/of omdat het zo lastig combineren is met school, vrienden en hobby's. Dat kan tegenstrijdig voelen. Bovendien wordt de zorg zwaarder door het coronavirus, bijvoorbeeld omdat degene voor wie je zorgt de hele dag thuis is. De meeste jonge mantelzorgers zullen niet snel uit zichzelf om hulp vragen.

Sociaal Werk De Kear

Wanneer de zorg te veel wordt, is het goed om hier juist over te praten of om hulp te vragen. Hiervoor kun je terecht bij Sociaal Werk De Kear. Speciaal voor jonge mantelzorgers organiseren zij regelmatig FUNdagen, waarbij ze de dagelijkse zorgen proberen te vergeten en je gewoon een leuke dag met elkaar hebt. Vanwege corona lukt dat nu niet altijd fysiek, dus zoeken ze online verbinding met elkaar. Waar mogelijk en wenselijk met persoonlijk contact en anders in groepsverband.

Woensdag 3 juni organiseert De Kear een (digitale) Bingo voor jonge mantelzorgers t/m 14 jaar. Op donderdag 4 juni een (digitale) Quiz voor jonge mantelzorgers van 15 jaar en ouder. In oktober is er weer een fysieke FUNdag.