Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • 50-jarige stedenband met Drolshagen zorgt voor waardevolle uitwisselingen

  (16-09-2019)
  Optreden van Muziekvereniging Excelsior Ouwsterhaule tijdens de jubileumviering 50-jaar stedenband in Drolshagen

  Afgelopen weekend is in Drolshagen de 50-jarige stedenband tussen de stad Drolshagen en gemeente De Fryske Marren gevierd. Muziekvereniging Excelsior uit Ouwsterhaule zorgde voor de muzikale ondersteuning van de feestelijke jubileumviering, die werd afgewisseld met officiële momenten. Jan Glas en Siebren Vermaning uit Joure ontvingen beide de ”Silberne Ehrenbecher” (erebeker) en een oorkonde, als dank voor hun jarenlange inzet voor het partnerschap tussen de beide gemeenten. Zij zorgden voor het leggen van de contacten waardoor vele uitwisselingen mogelijk werden. Veel verenigingen hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt en komen nog regelmatig bij elkaar op bezoek. Het jubileumbezoek werd gecombineerd met een bezoek aan het jaarlijkse ‘Tierschau und Erntefest’ in Drolshagen (oogstfeest met dierschouw).

 • Koninklijke onderscheiding voor mevrouw J. van der Zee-Oudman

  (13-09-2019)
  Afbeelding lintje

  Op donderdag 12 september kreeg mevrouw Janneke van de Zee-Oudman, geboren op 23 augustus 1944, uit Rottum een Koninklijke onderscheiding. Mevrouw Van der Zee werd daarmee Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Veenstra speldde haar het bijbehorende versiersel op bij de jubileumviering van 50 jaar Raad van Kerken Heerenveen in de Doopsgezinde Kerk te Heerenveen.

 • Wethouder Luciënne Boelsma zoekt nieuwe stageplaatsen

  (10-09-2019)
  Afbeelding van wethouder Luciënne Boelsma

  Het afgelopen jaar heeft wethouder Luciënne Boelsma regelmatig stage mogen lopen bij uiteenlopende organisaties en instellingen in onze gemeente. “Een waardevolle ervaring, waar ik de komende periode graag een vervolg aan wil geven. Ik ben niet alleen verrast door de vele interessante en belangrijke organisaties en projecten, waar ik een kijkje achter de schermen mocht nemen. Ik heb ook regelmatig nieuwe inzichten opgedaan, die mij helpen in mijn werk als wethouder. Stagelopen is een mooie manier om gevoel te krijgen bij de praktijk, zodat je weet waar je het over hebt en wat er speelt in onze samenleving.”

 • Petear, Debat en Beslút: 18 september 2019

  (09-09-2019)
  Afbeelding stoelen raadzaal

  De gemeenteraad vergadert vanaf 1 januari 2019 anders. De structuur is veranderd en de raad gaat meer in gesprek met inwoners. Meer over deze nieuwe vergaderstructuur leest u op de website van de gemeenteraad.

 • Vervolgstappen situatie metaalhandel Heerenveen

  (06-09-2019)
  ôfbylding fan de Fryske Flagge / afbeelding van de Friese vlag

  (Bron: provincie Fryslân)

  Metaalhandel De Horne legt het shredderen (vermalen) van metalen zelf stil totdat er een goede afzuiginstallatie op de juiste plek staat. Dit gaf het bedrijf gister bij de FUMO aan. Medio augustus ontstond er onrust in de omgeving over mogelijke stoffen die vrijkomen bij het shredderen.

 • Herstel van schade aan wegen en paden

  (06-09-2019)
  Afbeelding van schade aan wegen door droogte

  Door meer droogte ontstaat er meer schade aan wegen en paden dan voorheen: denk aan het verzakken van bermen en wegen waardoor scheuren in het asfalt ontstaan. Ook in onze gemeente speelt dit probleem, vooral in het veenweidegebied. De komende tijd gaan we op verschillende locaties met herstelwerkzaamheden aan de slag, omdat we onze wegen en paden veilig willen houden.

 • Groen licht voor restauratie Jouster Toer

  (05-09-2019)
  Afbeelding Jouster Toer

  De Jouster Toer, icoon van de vlecke Joure, wordt in oude glorie hersteld. Eigenaar Stichting tot Behoud van Rijksmonumenten heeft deze week opdracht verleend voor het vervolg van de restauratie. In december 2018 zijn in overleg met de gemeente de torenspits en de lantaarn uit voorzorg gedemonteerd en verwijderd. Uit een inspectie was gebleken dat de houten constructie verregaand was aangetast.

 • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

  (02-09-2019)
  Afbeelding van muurisolatie

  Plannen om uw woning duurzamer te maken? Sinds 2 september kunt u hiervoor subsidie aanvragen via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl)

  Voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas kunt u ongeveer 20 procent subsidie ontvangen. Voorwaarde is dat minstens twee isolatiemaatregelen worden uitgevoerd. In dat geval is ook subsidie mogelijk voor een paar extra maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende buitendeur, energiezuinig ventilatiesysteem, maatwerkadvies, energieverbruiksmanager of slimme thermostaat. Wordt uw woning zeer energiezuinig of energieneutraal gemaakt? Dan is een bonussubsidie tot € 4.000 mogelijk.

 • Blauwalg geconstateerd op diverse zwemlocaties

  (25-07-2019)
  Afbeelding Strand Lemmer

  De provincie zorgt voor borden op de officiële zwemlocaties en controleert regelmatig. Blijf steeds goed opletten waar u zwemt, kijk eerst op www.zwemwater.nl of kies voor een zwembad.

 • Vraag nu de jaarlijkse subsidie voor 2020 aan

  (01-07-2019)

  Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om de jaarlijkse subsidie voor 2020 aan te vragen. Deze jaarlijkse subsidie wordt verstrekt voor een kalenderjaar, voor activiteiten die een heel jaar plaatsvinden.

 • Straatweg Zuid in Lemmer wordt aangepakt

  (27-06-2019)
  Afbeelding straatweg zuid

  Vanaf de provinciale weg N359 is de Straatweg de belangrijkste toegangsweg naar het centrum van Lemmer. Het is dus belangrijk dat de weg veilig is en een fraai aanblik geeft voor bewoners en bezoekers. Daarom gaan we deze weg herinrichten. Het streven is de herinrichting in het eerste deel van 2020 uit te voeren.

Archief