Nieuwsberichten

Op deze pagina leest u de actuele nieuwsberichten van de gemeente.

Geen nieuwsbericht missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Twitter of lees ze in onze app.

 • Milieuterreinen Lemmer en Joure tijdelijk eerder open

  (08-04-2020)
  Afbeelding auto's bij milieustraat

  We merken dat het erg druk blijft op onze milieuterreinen. Daarom passen we tijdelijk de openingstijden aan, zodat we de veiligheidsrichtlijnen beter kunnen waarborgen. De milieuterreinen in Joure en Lemmer gaan met ingang van donderdag 9 april 2020 vanaf 10.00 uur open (de sluitingstijd blijft 16.00 uur). Dit is een tijdelijke maatregel in verband met het coronavirus, in elk geval tot en met dinsdag 28 april.

 • Beste inwoners van De Fryske Marren, beste Fryske Marders

  (07-04-2020)
  Foto Fred Veenstra

  Het is maandagmiddag 6 april. In ons crisisteam keken we vanmorgen terug op het weekend. Een prachtig weekend. In normale omstandigheden zouden we er allemaal van genoten hebben. Prachtig weer om te sporten. Even er op uit, naar het bos, voor het eerst met de boot het water op of naar de kust voor een lange strandwandeling. Maar het zijn geen normale omstandigheden. We zijn al weken in de greep van het coronavirus. Een virus dat ons sociale leven grotendeels stil legt. Dat onze economie in een neerwaartse spiraal heeft gebracht. En een virus dat vooral veel mensen ziek maakt en, ook bij ons, sterfgevallen veroorzaakt.

 • Kuunderbrêge nieuwe naam brug over de Tjonger

  (06-04-2020)
  Winnaar Vincent Kamperveen met een bos bloemen op de Kuunderbrêgerug

  Kuunderbrêge is de nieuwe naam voor de brug over de Tjonger in Langelille. Vorig jaar is de nieuwe brug officieel geopend door wethouders Jack Jongebloed (gemeente Weststellingwerf) en Jos Boerland (gemeente De Fryske Marren). Bij de opening is een prijsvraag opgezet voor een nieuwe naam om de brug nog herkenbaarder te maken. Uit ongeveer 35 naamsuggesties van inwoners hebben de gemeenten unaniem gekozen voor Kuunderbrêge.

 • Bruggen, sluizen en fietspontjes blijven langer dicht

  (03-04-2020)
  Openstaande brug bij Scharsterbrug

  Aansluitend op de verlenging van de landelijke maatregelen, blijven ook de bruggen, sluizen en fietspontjes tot en met 28 april dicht. Bruggen en sluizen gaan alleen op afroep open, net als in de winter. Dit geldt voor alle 18 Friese gemeenten. Onze gemeente en buurgemeente Súdwest-Fryslân houden ook de fietspontjes tot en met 28 april uit de vaart. Toiletgebouwen op campings, in jachthavens, bij stranden en natuurparken blijven ook tot en met deze datum dicht, hier was eerder al over besloten.

 • Draagvlak voor Brûsplak in Joure

  (02-04-2020)
  Afbeelding vragenlijst

  De initiatiefnemers van It Lokaal en gemeente De Fryske Marren werken samen aan plannen voor een sociaal en cultureel Brûsplak in Joure. Om te komen tot een goed voorstel is het belangrijk om te weten hoeveel draagvlak er is onder de Jouster verenigingen en welke wensen er zijn. Hiervoor is in februari een onderzoek uitgevoerd. Alle verenigingen en sociaal culturele organisaties in Joure zijn uitgenodigd om aan het onderzoek mee te doen. Maar liefst 69% heeft de vragenlijst ingevuld. Uit het onderzoek blijkt dat er draagvlak is voor een Brûsplak in Joure.

 • Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

  (01-04-2020)

  Het kabinet heeft dinsdag 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen.

 • Start verkoop kavels Broek Zuid

  (30-03-2020)
  afbeelding broekzuid

  De eerste kavels van de nieuwe woonwijk Broek Zuid worden te koop aangeboden door gemeente De Fryske Marren, BPD en Brummelhuis. Er worden twee typen kavels te koop aangeboden: vrij te bebouwen kavels door de gemeente en kavels met woning door BPD en Brummelhuis. De verkoop van alle kavels wordt verzorgd door Makelaardij Hoekstra.

 • Mogelijkheid om gemeentelijke belasting later te betalen

  (27-03-2020)
  Afbeelding muntgeld

  Door de maatregelen rondom het coronavirus bieden we zowel inwoners als ondernemers de mogelijkheid om de gemeentelijke belastingaanslag later te betalen. Als u ervoor gekozen heeft om in twee termijnen te betalen, dan is er nu de mogelijkheid om de tweede termijn drie maanden later te betalen. Als u ervoor gekozen heeft om de aanslag in acht termijnen automatisch te laten incasseren, bieden we een aantal mogelijkheden om later te betalen of het termijnbedrag te storneren. Op onze projectpagina staan de mogelijkheden op een rij.

  De regeling geldt zowel voor inwoners als voor ondernemers. U ontvangt hierover niet apart bericht in een brief.

 • Tijdelijk geen oud papierroutes door verenigingen en scholen

  (27-03-2020)
  Afbeelding bundel kranten

  In aansluiting op de maatregelen vanuit de Rijksoverheid, is besloten om het inzamelen van oud papier door scholen en verenigingen voorlopig stop te zetten. Omdat het inladen van oud papier langs de route door groepjes vrijwilligers gebeurt, is het lastig om 1,5 meter afstand te blijven bewaren. We vinden het daarom niet meer verantwoord. Er waren ook vragen over bij de verenigingen en in overleg met hen is besloten om de routes in elk geval tot en met 6 april stop te zetten. Dit verlengen we nu tot en met 28 april. De gemeentelijke oud papierroutes - containers met blauwe deksel - worden nog wel gereden. Dit gebeurt met de techniek van een 'zijlader' zodat de veiligheid hier niet in gevaar is.

 • Raad vergadert digitaal

  (24-03-2020)
  Afbeelding van de raadszaal in het gemeentehuis in Joure

  In verband met het coronavirus kunnen er, zoals het nu lijkt, geen raadsvergaderingen plaatsvinden. Er wordt op sommige punten wel besluitvorming gevraagd. Het is niet zeker of op korte termijn besluitvorming kan plaatsvinden zonder fysiek bij elkaar te komen als gemeenteraad.

 • Tegemoetkoming ondernemers met lokale maatregelen

  (24-03-2020)
  Afbeelding van het bedrijventerrein Woudfennen in Joure

  Het coronavirus heeft grote economische gevolgen, ook voor lokale ondernemers. Het kabinet neemt uitzonderlijke maatregelen om naast onze gezondheid ook de banen en inkomens te beschermen én de gevolgen voor ondernemers op te vangen. Aanvullend heeft onze gemeente een aantal regelingen vastgesteld om ondernemers zo goed mogelijk door deze periode heen te helpen. Hiermee willen we ondernemers wat meer ruimte geven en de noodzakelijke liquiditeit versterken.

 • Cybercriminelen misbruiken de coronacrisis

  (23-03-2020)
  Afbeelding hacker

  De wereld is in de ban van het coronavirus. Helaas maken cybercriminelen hier misbruik van. Met misleidende websites, phishingmails, frauduleuze telefoongesprekken en nep-smsjes over het coronavirus spelen ze handig in op de behoefte aan informatie en de onzekerheid. Waar moet u op letten? We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

 • Beste inwoners en ondernemers van De Fryske Marren

  (17-03-2020)
  Afbeelding van burgemeester Fred Veenstra

  Deze week heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Er wordt opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken. Evenementen worden afgelast, de scholen en kinderopvang zijn dicht en ook de horeca en sportgelegenheden moeten hun deuren sluiten.

Archief