Project ‘Debating European Democracy’

Europe for citizens

Van dinsdag 8 mei tot en met donderdag 10 mei vond het project/evenement ‘Debating European Democracy’ plaats in onze partnergemeente Medias (Roemenië). Zes jongeren (tussen 16-19 jaar) uit De Fryske Marren deden daar mee aan het programma over de Europese Democratie. Samen met jongeren uit Dąbrowa Górnicza (Polen), Sopron (Hongarije) en Medias (Roemenië) gingen zij onder andere in gesprek over hoe zij de burgerschap van de Europese Unie voor zich zien, de noodzaak en het belang van Europese instituties (met in het bijzonder het Parlement) en de Europese toekomst.

Enkele programmaonderdelen:

  • Deelname aan debatten (onder andere met online streaming), waaronder ‘Debating European Democracy’.
  • Deelname aan verschillende workshops.
  • Bezoeken van toeristische attracties in het noordelijke gedeelte van de stad Sibiu.

Meer informatie over de inhoud van het project, waaronder de doelstellingen, vind je ook op de website van European Commission op de webpagina ‘Europe for Citizens Programme’.

Over de stedenband Joure-Medias

Het draagvlak voor de stedenband met Medias is ontstaan uit activiteiten die de toenmalige stichting Skarsterlân-Roemenië daar heeft opgezet. In 1996 is er officieel door de beide gemeenten besloten om een stedenband tussen Joure en Medias aan te gaan. De stedenband wordt gekenmerkt door veel inzet vanuit de gemeente op het gebied van kennisoverdracht, het opzetten van een vuilophaaldienst en het leveren van twee vuilniswagens in Medias. Naast het zenden van hulpgoederen in de eerste jaren, heeft de stichting vele initiatieven ontwikkeld voor uitwisselingen en stages. Er zijn binnen en buiten de samenleving veel instanties die hier aan meegewerkt hebben of nog meewerken. Op die manier zijn inmiddels vele contacten ontstaan tussen inwoners van beide gemeenten. De contacten over en weer kenmerken zich ook door de vele uitwisselingen die er in het verleden plaatsvonden en nog altijd zullen plaatsvinden. Medias heeft, naast de stedenband met Joure, stedenbanden met  Dąbrowa Górnicza (Polen) en Sopron (Hongarije).