Sanitaire voorzieningen

Openbare douche- en toiletgebouwen op 15 juni weer open

Gemeenschappelijke was-, toilet en douchevoorzieningen op campings en vakantieparken, in jachthavens en bij parken, natuurgebieden en stranden, mogen in Nederland op maandag 15 juni weer open. De noodverordening liet eerder (14 mei) al toe dat toiletten (zonder was- en douchefaciliteiten) open mochten voor dagrecreatie, tot zonsondergang. Dit om vervuiling van de openbare ruimte te voorkomen. Vanaf maandag 15 juni mogen de gezamenlijke douche- en toiletgebouwen weer helemaal open (ook 's nachts), voorwaarde blijft dat de 1,5 meter afstand gewaarborgd moet blijven.

Zowel de beheerders van de sanitaire gebouwen als de recreanten zelf, hebben de verantwoordelijkheid om zich altijd aan de algemeen geldende landelijke maatregelen te blijven houden: houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte, was vaak je handen en blijf thuis als je klachten hebt.

NB Het openen van toiletten is een mogelijkheid; het is geen verplichting voor de eigenaar, noch is het een recht van de gebruiker. Voorop moet staan of de situatie ter plaatse het verantwoord maakt om de toiletten en douches te openen. De opening zal in de praktijk gefaseerd plaatsvinden omdat dit met het oog op de coronacrisis veilig moet gebeuren.

In onze gemeentelijke havens zijn de openbare douche- en toiletgebouwen vanaf 15 juni weer volledig open (24 uur per dag). Het toiletgebouw aan de Langestreek in Lemmer houdt alleen een toiletvoorziening beschikbaar; omdat hier de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden, blijven hier de douches dicht. De ruimte in het gebouw en de passeerruimte, is daarvoor te klein.

Verblijfsrecreatie

Tot 15 juni geldt dat wanneer recreanten komen overnachten - zogenaamde 'verblijfsrecreatie' - de sanitaire faciliteiten per recreatie-eenheid apart moeten kunnen worden gebruikt; ieder huishouden (bijvoorbeeld een gezin of een individu) dat komt overnachten moet gedurende het hele verblijf over eigen aparte sanitaire voorzieningen kunnen beschikken, die alleen door dat huishouden gebruikt mogen worden. Wanneer de opening van toiletten wordt gebruikt om via een omweg overnachtingen zonder eigen sanitair mogelijk te maken, kan op basis van de noodverordening worden gehandhaafd.

Campinggasten en gasten op recreatieparken, moeten tot 15 juni hun eigen sanitaire voorzieningen hebben. Toiletgebouwen zijn tot 15 juni voor verblijfsrecreatie gesloten.